De artiesten in Genk

Stefan Brijs werd op 29 december 1969 geboren in Genk, waar hij ook jarenlang woonde en naar school ging. Bij zijn debuut krijgt hij veelbelovende recensies (‘de hoop van de Vlaamse letteren’). Er volgden essays, kortverhalen en romans en de lovende kritieken werden steeds indrukwekkender. Een nieuwe literaire sensatie was een feit. Maar het was dankzij De engelenmaker dat hij wereldberoemd werd: het boek verscheen in 15 landen en werd bekroond met een resem prijzen. In Vlaanderen en Nederland werden al 175.000 exemplaren verkocht. Samen met beeldend kunstenaar Koenraad Tinel verzamelde hij verhalen in Genk, die werden gebundeld in VertelGenkVertel. (Eén van die verhalen gaat tijdens deze Zin in Zomer in première als performance door Layla Önlen.)  In 2017 verschijnt Andalusisch logboek, een bonte verzameling van aantekeningen en impressies, belevenissen en verhalen over de natuur, de cultuur, de geschiedenis en de mensen in het zuiden van Spanje, waar Brijs sinds 2014 woont. In september 2019 verschijnt Brijs’ nieuwe roman Zonder liefde die in zijn geboortestad zal voorgesteld worden en waarvan we op 18 augustus al een voorsmaakje krijgen.

Phara de Aguirre (°1961) is bekend als journaliste en maakt actualiteitsprogramma’s bij de VRT. Sinds januari presenteert ze, afwisselend met Bart Schols, De Afspraak.

Maya Fridman (°1989) is een getalenteerde jonge Russische artieste. Sinds 2010 verblijft ze in Nederland waar ze ondertussen een gevestigde waarde in het concertleven is. Vanwege haar brede muzikale interesse heeft ze altijd een passie gehad voor improvisatie en het spelen van diverse muzikale stijlen.

Peter Holvoet-Hanssen (°1960) is auteur, dichter, troubadour en – hij neemt het ons vast niet kwalijk – een beetje een rare vogel. Van 2010 tot 2012 was hij stadsdichter van Antwerpen. Samen met jeugdauteur Noëlla Elpers vormt hij al 25 jaar Het Kapersnest om liefde voor literatuur met bravoure aan te wakkeren. Hij werd meermaals bekroond voor zijn literaire capriolen: dit jaar nog sleepte hij de Louis Paul Boonprijs in de wacht voor zijn dichtbundel Blauwboek.

Begijn Le Bleu (°1971) werd bij het grote publiek bekend als foute vriend. Daarnaast bouwde hij ook een indrukwekkend parcours uit als cabaretier. Maar dat hij ook thuis is in de vogelwereld is misschien een verrassing. Hij heeft nochtans al een hele tijd de razend leuke en populaire podcast Fwiet! Fwiet!
 

Artiesten Genk
Stefan Brijs © Diego Franssens - Maya Fridman © Brendon Heist - Peter Holvoet-Hanssen © Koen Broos - Begijn Le Bleu - Phara de Aguirre © Bart Musschoot

 

Silvia León werd op 11-jarige leeftijd gegrepen door flamenco, een passie die haar sindsdien niet meer losliet. Ze heeft verschillende stages gevolgd in Spanje en via haar opleiding musicologie aan de KULeuven verdiepte ze zich in de geschiedenis en de herkomst van de flamencodans.

Rosas del Alma is de ontmoeting tussen de virtuoze flamencogitaar en de nyckelharpa. Beide instrumenten zoeken elkaars herkomst en klankkleuren op. Het duo bestaat uit Michel Gillain en Ann Heynen. Michel leerde flamencogitaar spelen in Andalusië. Ann komt uit een muzikale familie. Ze bespeelt de nyckelharpa, een traditioneel instrument uit de volksmuziek, en is gefascineerd door muziek uit het oude Spanje.

Layla Önlen (°1978) is in Neerpelt geboren, heeft Turks-Arabische roots en is een wereldburger in hart en ziel. Samen met de Koerdisch-Brusselse regisseur Hüseyin Umaysiz maakte ze afgelopen jaar de beklijvende productie Hou vast! Laat los! Layla Önlen creëert sociaal-artistieke projecten voor het vormingscentrum Groep Intro vzw. Pure passie heeft zich in een versneld traject van coaching, repetities en voorstellingen vertaald naar professionalisering. Onlangs heeft regisseur Mesut Arslan, een van de gezichten van de KVS, Layla’s talenten gespot en haar een plaats gegeven in zijn volgend stuk Who’s afraid of Virginia Woolf?

Yoeri Slegers (°1985) is een Limburgse illustrator en auteur, geboren in Tongeren. Hij studeerde in Hasselt en is nu lesgever bij GA voor Kunst in Genk. Hij werkt graag met een combinatie van verf, kleurpotloden, stiften en vetkrijtjes. Yoeri Slegers beperkt zich niet tot het illustreren van boeken, maar tekent ook cd-covers, posters, kaartjes en droedelt erop los. Sinds 2008 werkt hij bij uitgeverij De Eenhoorn.

Julie van Aelst geeft net als Yoeri les aan de Genkse Academie voor beeldende kunst. Met de ‘Kunsttruck’ – een project van Bibliotheek Genk i.s.m. GA voor Kunst - gaan ze op bezoek bij kinderen in de basisscholen van Genk. Geïnspireerd door een geïllustreerd verhaal gaan ze met de klas aan de slag om een kunstwerk te maken.
 

Artiesten genk
Silvia León © Silvia León - Rosas del Alma © Emilie Gillain - Layla Önlen © Aylin Koksal - Hüseyin Umaysiz - Julie van Aelst en Yoeri Slegers

 

 

Deel dit via