De artiesten in Hasselt

Carll Cneut (°1969) werkte na zijn studies Grafische vormgeving aan Sint-Lucas Gent een tijdje in de reclamewereld. Sinds 1996 is hij actief als illustrator van kinder- en jeugdboeken. Hij won meerdere prijzen waaronder de Woutertje Pieterse Prijs voor Het geheim van de keel van de nachtegaal en de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren voor De gouden kooi. Door de jaren ontwikkelde hij een unieke, herkenbare stijl: hij schildert heel ambachtelijk met acryl en brengt vele lagen verf over elkaar aan. Carll laat ook graag nog wat aan de verbeelding van de lezers over: tekeningen worden als het ware afgesneden en suggereren daardoor een grotere wereld buiten het boek.

Rébecca Dautremer (°1971) werkte tijdens haar studententijd als inkleurster bij een uitgeverij en kreeg zo de smaak van het illustreren te pakken. Aanvankelijk illustreerde ze enkel werk van andere auteurs, maar sinds 2003 geeft ze ook eigen prentenboeken uit. Met het boek L’Amoureux vond ze haar schilderstijl en kleurenpalet en veroverde ze de harten van haar publiek. De illustraties van Rébecca zijn zeer poëtisch en inspirerend, meestal met een vleugje humor. Ze experimenteert graag en probeert elke keer nieuwe dingen uit. Zo brengt ze in haar laatste boek, De rijke uren van Jacominus Gainsborough, hulde aan het werk van Beatrix Potter.

Sassafras De Bruyn (°1990) is een typevoorbeeld van de creatieve duizendpoot. Niet alleen illustreert en schrijft ze kinderboeken, ze is ook actief bij het kinder- en jeugdtheater KOPERGIETERY en reist rond met de voorstelling Het meisje dat een vogel werd - te zien in Zin in Zomer. Bij het grote publiek werd ze bekend door De mooiste herinnering, een wekelijkse rubriek in het één-programma Iedereen beroemd.

Erwin Mortier (°1965) is een Vlaamse dichter, prozaïst en vertaler. In 1999 debuteerde hij met de roman Marcel, waarmee hij meerdere keren in de prijzen viel. Een jaar na verschijning waren veertigduizend exemplaren verkocht, vertalingen verschenen in het Engels, Duits, Frans en Bulgaars. Van 2005 tot 2007 was Mortier stadsdichter van Gent. In september verschijnt De onbevlekte, de langverwachte opvolger van Marcel.

 

Foto artiesten Hasselt
Carll Cneut - Rébecca Dautremer - Sassafras De Bruyn © Hervé Debaene - Erwin Mortier © Stephan Vanfleteren

 

Mélanie Rutten (°1974) werd geboren in België, maar bracht een groot deel van haar jeugd door in Centraal-Amerika en Afrika. Dat zorgde voor een band met de natuur die vaak terugkomt in haar werk. Als adolescent studeert Mélanie fotografie in Brussel. Illustratie leert zij zich eerst zelf aan, later volgt ze cursussen en workshops, onder andere bij Kitty Crowther. Haar eerste zelfgeschreven en geïllustreerde prentenboek, Mitsu, un jour parfait (2008) is het begin van een vierluik rond de seizoenen. Allerlei dieren met menselijke trekken bevolken een kleurrijk universum waarin de natuur centraal staat. Voor haar oeuvre mocht ze al verschillende prijzen, waaronder de Boekenpauw, in ontvangst nemen.

Sebastiaan Van Doninck (°1979) is sinds 2002 illustrator van kinderboeken en tijdschriften. Hij tekent zowel voor kinderen als volwassenen. Zijn werk wordt vaak omschreven als kleurrijk met een donker randje, geïnspireerd op vintage Japanse cultuur en kindertekeningen uit de jaren ’50. Sebastiaan werkt graag met verschillende media, combineert het digitale met het handgemaakte en is altijd op zoek naar nieuwe manieren van werken. Recent verscheen De meest eenzame walvis ter wereld, met schrijfster Kim Crabeels.

Lies Van Gasse (°1983), is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Daarnaast profileert ze zich met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze - i.s.m. Peter Thunynck - met de graphic poems Sylvia en Waterdicht en illustreerde ze twee kinderboeken.

Christophe Vekeman (°1972) is een Vlaams schrijver, dichter en performer. Hij levert regelmatig bijdragen in De Morgen en bespreekt sinds 2013 elke week een boek in het Klaraprogramma Pompidou. In 2016 won hij de Prozaprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor zijn roman Hotel Rozenstok. In 2018 verscheen zijn laatste roman Mensen als ik.

Alain Verster (°1984) voelde zich als kind het gelukkigst wanneer hij aan zijn tekentafel zat. Tijdens zijn opleiding Grafische Vormgeving aan de kunstacademie in Gent zocht hij geruime tijd naar een eigen toon, stijl en techniek. Met zijn afstudeerproject De duif die niet kon duiken had hij meteen succes in binnen- en buitenland. Daarna verschenen nog verschillende prentenboeken van zijn hand. In 2017 was hij de winnaar van het illustratiefestival Picturale in Ronse. Alain tekende het affichebeeld voor Zin in Zomer 2019 en in Hasselt zullen er in augustus 3 grote billboards met werk van hem te zien zijn.

 

Foto artiesten Hasselt
Mélanie Rutten - Sebastiaan Van Doninck © Patrick Verbeeck - Lies Van Gasse - Christophe Vekeman © Jonas Lampens - Alain Verster

 

 

Deel dit via