Een hele zomer lang Zin in Zomer

 

In aanloop naar het festivalweekend van 26 tot 29 augustus is Zin in Zomer de hele zomer lang in de vier steden aanwezig met tentoonstellingen en andere activiteiten rond literatuur en illustratie.

 

HASSELT - GENK - SINT-TRUIDEN - BILZEN - TIPS

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Hasselt

We kunnen eender waarheen. Brecht Evens

Deze zomer wordt Hasselt het mekka voor liefhebbers van illustratie. De dubbelexpo van kunstenaar en graphic novelist Brecht Evens brengt deze internationale naam terug naar zijn thuisstad.

Brecht Evens gebruikt een ongewone waterverftechniek, lapt de gewone manier van striptekenen aan zijn laars en vindt een heel nieuwe manier uit. Zijn boeken zitten vol zijstraatjes en parallele wegen. Ze bulken van de haast weggestopte, subtiele details die de aandachtige lezer soms een heel ander verhaal vertellen.

Een bezoek aan deze expo’s is een unieke kans om origineel werk van Brecht te ontdekken. In zijn eerste solotentoonstelling op Belgische bodem.

>> In Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2 en Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - van 12 juni t/m 16 oktober - meer info op www.brechtevenshasselt.be

Duik onder... in de wereld van Brecht Evens

Duik onder in de wereld van Brecht Evens en laat je onderweg verrassen door de kleurrijke illustraties. Bibliotheek Hasselt Limburg neemt je mee op sleeptouw langs etalages in, of nét buiten, de binnenstad. Kijk en ontdek!
Graag eens door Brechts’ werk bladeren? De bib verwelkomt je graag op de eerste verdieping

>> Op verschillende plekken in de stad - 12 juni t/m 30 augustus 2021 - meer info vind je hier

evens
illustratie © Brecht Evens

 

De Illustratieroute / De Illustratiekamer

Met De Illustratieroute ga je op pad door de Hasseltse binnenstad en ontdek je reuzegrote illustraties van Vlaamse topillustratoren. Dompel je onder in het fantasierijke werk van Carll Cneut, Gerda Dendooven, Pieter Gaudesaboos, Fatinha Ramos, Tom Schamp, Leo Timmers, Sebastiaan Van Doninck en Kaatje Vermeire. Vanaf 3 juli komt er een muurillustratie van Gerda Dendooven bij.

Scan de QR-code die bij de illustratie hangt en doe samen de interactieve opdrachten. Op de website vind je een plannetje en kan je ook een doe-boekje printen.

In De Illustratiekamer in Villa Verbeelding duik je in het hoofd van de illustratoren uit de route. In mini-ateliers ontdek je hoe de illustraties tot stand komen. Geniet van de originele tekeningen, schetsboeken, filmpjes en steek zelf je handen uit de mouwen.

>> Op verschillende plekken in de stad en in Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - meer info vind je hier

illustratieroute en kamer
foto links © Inge Delee (foto) / Fatinha Ramos (illustratie) - foto rechts © Boumediene Belbachir

 

Raamexpo Sebastiaan Van Doninck - Helden

Illustrator Sebastiaan Van Doninck maakt van een etalage een echte teletijdmachine. Reis even mee naar het Oude Griekenland, toen helden er door het landschap zwierven. Een installatie die je doet reizen.

>> In etalage TT-center, tegenover Maastrichterstraat 42 (ijssalon), Hasselt - 3 juli t/m 31 augustus - meer info vind je hier

raamexpo
illustraties © Sebastiaan Van Doninck

 

Zwerveling. Peter Van den Ende

Een bootje van papier vaart over de oceaan, langs riffen en tussen ijsschotsen door. Het laveert tussen scholen vissen, wuivende waterplanten en angstaanjagende zeemonsters. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties.

De tentoonstelling Zwerveling brengt de illustraties van Peter Van den Ende tot leven en neemt je mee op een fantasierijke reis. Ontdek levensgrote reproducties van de prachtige zwart-wit illustraties. Laat je onderdompelen in deze magisch mooie wereld van zeecreaturen en fantasturia onder en boven water. Laat je fantasie de vrije loop gaan en creëer je eigen verhaal...

Als apotheose keer je terug naar de originele illustraties uit Zwerveling. Je maakt kennis met Peters inspiratiebronnen en krijgt de kans om een kijkje te nemen in zijn creatief atelier.

>> In Bibliotheek Hasselt Limburg, Martelarenlaan 17, Hasselt - 26 augustus t/m 18 december - meer info vind je hier

zwerveling
illustratie © Peter Van den Ende (detail)

 

Van muizen en mensen. Rébecca Dautremer, Walker Evans & Dorothea Lange

De beroemde Franse illustratror Rébecca Dautremer presenteert in de expo Van muizen en mensen haar adaptatie van de klassieker van John Steinbeck. Niet minder dan 35 originele illustraties uit deze fantastische graphic novel zijn voor het eerst te zien in België. CCHA voegt er exclusief 15 originele foto’s aan toe van de iconische Amerikaanse fotografen Walker Evans en Dorothea Lange omdat Rébecca haar tekenstijl in het boek inspireerde op hun werk.

>> In cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, Hasselt - 15 augustus t/m 12 september - dinsdag tot zondag 13-17u - reserveren verplicht - meer info vind je hier

van muizen en mensen
illustratie © Rébecca Dautremer (detail)

 

Kickoff Zin in Zomer: een hele zomer lang

Op zaterdag 3 juli trapt Villa Verbeelding Zin in Zomer in gang met een aantal activiteiten rond boeken en illustratie. Gerda Dendooven tekent bij de inhuldiging van haar muurillustratie in De Illustratieroute. Sebastiaan Van Doninck tekent voor de bezoekers aan zijn raamexpo.

 

Overzicht en plan

Download hier een handig overzicht met plannetje van alles wat er een hele zomer lang in Hasselt rond illustratie te doen is.

Plan zomer lang Hasselt

 

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Genk

Zomerslag

Met het multidisciplinaire zomerfestival Zomerslag speelt C-mine één van haar grootste troeven uit: ruimte. Op het plein tussen de twee monumentale schachttorens ontspint een kunstzinnig podiumprogramma, een mobiel bos, verschillende bars en een spelaanbod voor groot en klein. Vanop 60 meter hoogte geeft C-mine Expeditie een uniek uitzicht op het festivalterrein. De Zin in Zomerfestivaldag op 27 augustus speelt zich voor een deel af in deze magnifieke setting.

>> C-mine 10, Genk - 3 juli t/m 26 september - meer info vind je hier

zomerslag

 

ZOMERTIJD

De expo ZOMERTIJD brengt zomerse landschapsschilderijen uit het 19e-eeuwse station d'artistes Genck in dialoog met werk van hedendaagse kunstenaars. De zomerse warmte en kleuren staan centraal.

>> In het Emile Van Dorenmuseum, Henri Decleenestraat 21, Genk - 24 juni t/m 3 oktober - gratis - meer info vind je hier

zomertijd
foto © Gerald Van Rafelghem (detail)

 

Logboek van een beek - de Stiemervallei

Een expo met werk van illustrator en beeldend kunstenaar Charlotte Peys. Een jaar lang ging ze kopje onder in de Stiemerbeekvallei. In Logboek van een beek brengt ze het sediment van dit onderzoek samen. De expo is bovendien het vertrekpunt van een filosofische zoektocht voor tieners!

>> In Bibliotheek (Heemkring 2de verdieping), Stadsplein 3, Genk - 21 juni t/m 30 september - gratis - meer info vind je hier en hier

logboek van een beek
illustraties © Charlotte Peys

 

De 1000 ikken van Siska Goeminne

Schrijfster Siska Goeminne viert haar 20 jaar schrijverschap. De bibliotheek zet haar in de bloemetjes met een tentoonstelling rond de boeken die ze samen met verschillende illustratoren schreef. In deze expo kom je al haar ikken tegen en kan je nadenken over die van jou!

>> In Bibliotheek (Jeugdafdeling en Atrium), Stadsplein 3, Genk - nog tot 18 september - gratis - meer info vind je hier

duizend ikken
foto © Bib Genk

 

Blauwe omweg van een aangelande - literaire ochtendwandeling met Ellen Schroven

Ellen Schroven (ooit kunstenaar in residentie in het Emile Van Dorenmuseum) zet alle zintuigen op scherp en dompelt zich onder in het leven en landschap van De Maten, een bijzonder natuurgebied in Genk. In deze wandeling neemt ze je mee in haar wereld en deelt ze haar poëtische observaties. Aansluitend gaat Ellen in gesprek met curator Els Wuyts.

>> Start aan De Maten, Slagmolenweg 76, Genk - 29 augustus om 05u47 (zonsopgang!) - wandeling duurt 2 uur - gratis - inschrijven per mail aan blauwe.ochtend@gmail.com

blauwe omweg
illustratie © Ellen Schroven (detail)

 

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Sint-Truiden

Poëtische natuurwandeling in Nieuwenhoven met Stijn Vranken

Ga op pad met dichter Stijn Vranken en stadsgids Peter Bruyneel door het prachtige natuurdomein Nieuwenhoven dat vroeger dienst deed als buitenverblijf voor de abten van de abdij. De poëtische wandeling leidt onder meer langs een duizend jaar oud kasteel.

Stijn Vranken schrijft niet alleen poëzie, maar ook theaterteksten, hij brengt performances en theatermonologen en maakte twee radioboeken voor deBuren. Hij is bovendien medeoprichter van De Sprekende Ezels, een maandelijks terugkerend open podium voor poëzie, muziek, comedy en andere podiumkunsten in diverse steden.

>> Start aan bezoekerscentrum, Nieuwenhoven 1, Sint-Truiden - € 8 - de wandeling kon door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan op zondag 22 augustus - een nieuwe datum wordt nog vastgelegd - ticketkopers worden persoonlijk gecontacteerd.

Poëtische natuurwandeling in Helshoven met Hind Eljadid

We vertrekken aan de eeuwenoude kapel en wandelen langs het prachtige kunstwerk ‘Helsh(ea)ven’. We genieten van het Haspengouwse landschap en van poëzie met woordkunstenaar Hind Eljadid en stadsgids Peter Bruyneel.

Het werk van Hind Eljadid staat vaak in het kader van maatschappijkritiek en bewustwording. Ze vindt het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen aan te zetten tot nadenken. Eljadid won de Van Dale SPOKEN award (2017) voor haar performatieve dichtkunst. Voor haar sociaal-artistieke initiatieven won ze de BILL Award Ultima (2018) en de emancipatieprijs voor Cultuur (2019). Daarnaast won ze in 2020 de El Hizjra-literatuurprijs. Haar literaire debuut Kruimeldief verscheen eerder dit jaar.

>> Start aan kapel, Helshovenstraat 0, Borgloon - 29 augustus - 13u30-15u30 - € 8 - tickets

zomerlang poeziewandelingen

 

Het Zonnelied Verbeeld - tentoonstelling

Laat je overdonderden door de laureaten van onze nieuwe kunstwedstrijd Het Zonnelied Verbeeld. Al sinds jaar en dag is de natuur van onschatbare waarde voor mensen. Van rustpunt in een hectische wereld tot de basis voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Van zuurstof voor het leven tot grote inspiratiebron van kunstenaars, filosofen en geestelijken. Deze beeldende kunstenaars geven hun kijk weer op onze complexe relatie met de natuur.

>> In museum De Mindere, Capucienessenstraat 3, Sint-Truiden - 23 augustus t/m 23 november - gratis - meer info vind je hier

zonnelied verbeeld

 

Dieren van dichtbij - workshop

In deze creatieve workshop ontdekken we samen welke instrumenten we kunnen gebruiken om dieren beter te kunnen bekijken. We maken zelf een leuke verrekijker en gaan op safari door het museum. Kan jij alle dieren vinden?

Kinderen krijgen een koekje en een drankje.

>> In museum De Mindere, Capucienessenstraat 3, Sint-Truiden - 7 juli - 14u-16u - kinderen van 4 tot 12 jaar € 5 - ouders gratis - inschrijven: info@demindere.be - meer info vind je hier

dieren dichtbij

 

PAK-KET-MEE-PAKKET

Een creatief knutselpakket met hartverwarmende opdrachten. Fleur je buurt op met een vouwwens, of neem een warmtebad! Bedenk iets voor het leukgescheur of knoopwatkleur naar je buur.

Alles is in groep en in de openbare ruimte uitvoerbaar. Per bubbel heb je slechts 1 pakketje nodig. In de stad of in je dorp – met een tiental urban interventions ben je verzekerd van een goed gevulde namiddag!

>>UiTbalie, Capucienessenstraat 8, Sint-Truiden - € 5 per pakket - reserveer je pakket online op www.debogaard.be of haal het rechtstreeks af aan de UiTbalie

pakketmeepakket

 

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Bilzen

Een stad vol literatuur en songteksten

Zin in Zomer in Bilzen draait rond literatuur in muziek en songteksten – denk bijvoorbeeld aan singer-songwriter Bob Dylan die de Nobelprijs voor Literatuur wint.
De hele zomer is in Bilzen literatuur terug te vinden: bekende songteksten, of herkenbare flarden ervan, staan er in de kijker. Laat je verrassen in de bibliotheek, gewoon op straat of zelfs op je bierkaartje.

Openlucht Vertelparadijs

In juli en augustus gaat bibliotheek De Kimpel elke woensdag outdoor! In het amfitheater voor de bibliotheek kan je genieten van het Vertelparadijs: om 15.30 uur brengen speciale gasten een verhaal voor kinderen tussen 3 en 9 jaar.

>> In Bibliotheek De Kimpel, Eikenlaan 23, Bilzen - 7 juli t/m 25 augustus - meer info vind je hier

openluchtbib

 

Een zomer lang Kimpel

Een cultureel zomeraanbod, kleinschalig maar coronaproof. Met theater- en muziekvoorstellingen, openluchtcinema, creatieve kunstkampjes en een knotsgek kinderfestival. Op het grasplein aan de voorzijde van CC De Kimpel, in de schouwburgzaal of op een andere spannende locatie.

>> In CC De Kimpel, Eikenlaan 25, Bilzen - 2 juni t/m 29 september - meer info vind je hier

zomer lang kimpel
foto © Thomas Dhanens

 

TIPS van Zin in Zomer

Er is naast Zin in Zomer natuurlijk nog meer te doen in de drie steden. Lees hier onze tips.

 

Deel dit via