Terugblik 2018 - Portretten

 

Charlotte Van den Broeck & Idwer de la Parra + Buurman
dinsdag 14 augustus 2018 - 20u
Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunst - Gorsemweg 55/59 - 3800 Sint-Truiden

Het prachtige art decogebouw waar de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunst gehuisvest is, was in vroegere tijden een weeshuis. De gedichten van Charlotte Van den Broeck en Idwer de la Parra vonden er als weeskinderen een plek, om meteen geadopteerd te worden door een uitverkochte kapel vol poëzieliefhebbers.

Buurman, solo met enkel een akoestische gitaar, opende met een treffend lied. Hij bleef met zijn songs en korte verhalen errond de hele voorstelling inspelen op wat gebracht werd door de dichters.

Idwer en Charlotte lazen hun eigen maar ook elkaars en andermans poëzie. Door die teksten en hier en daar een gerichte vraag aan elkaar, werd het publiek ingewijd in de intieme leefwereld van beide dichters, hun visie en emotie rond poëzie, hun levensverhalen en dichterlijke helden. De aarzelende gedachten van Idwer werden door Charlotte mooi opgevangen – het was knap om zien hoe de twee verschillende stijlen (zowel naar persoonlijkheid als poëzie) elkaar aanvulden, terwijl Buurman voor een lichtere toets zorgde.

Het publiek was muisstil – maar het minutenlange applaus aan het einde maakte duidelijk hoe geslaagd deze openingsvoorstelling was. Iedereen had intens genoten van drie gepassioneerde en enthousiaste artiesten.

Er was dan ook stof genoeg om na te praten bij een glas op de aansluitende receptie.

Vooraf: 18u45 - Workshop zelfportret tekenen

Een docent van de academie gaf een snelcursus '(zelf)portret tekenen'. De deelnemers leerden de eerste kneepjes van het vak met spiegels, het nodige tekenmateriaal en de juiste spirit.

Blader door het fotoalbum

 

Koen Peeters & Birsen Taspinar + Douglas Firs (solo)
zaterdag 18 augustus 2018 - 20u
vzw Wiric - Diestersteenweg 59 - 3800 Sint-Truiden

Een mooie, luchtige zolderruimte in zorgcentrum vzw Wiric, feestzaal voor personeel en bewoners, was de ‘place to be’ voor een literair feest met Koen Peeters, Birsen Taspinar en Douglas Firs (solo). 

Vooraf volgden al veel bezoekers de lezing van Koen Stroeken, over Congolese maskers en hun betekenis. Met de nadruk op Congolese, want in Rwanda worden geen maskers gebruikt, zo leerde ons die andere Koen later op de avond.

Douglas Firs, voor de gelegenheid frontman Gertjan solo, ontroerde meteen de uitverkochte zaal met Hannah, in een uitgepuurde versie met enkel stem en gitaar.

Koen Peeters bleek een rasechte verteller, Birsen Taspinar laveerde vlot doorheen zijn verhalen. Tijdens het gesprek bleek dat zowel Koen als Birsen oud-studenten zijn van professor antropologie Renaat Devisch, die model stond voor Remi, de hoofdfiguur in De Mensengenezer. We reisden van de Westhoek naar Rwanda en Congo, met korte tussenstops in Marokko (met dank aan Rachida Lamrabet), Haspengouw en Oostende. En we hoorden over de boerenstiel, WOI, ontwikkelingshulp, psychoanalyse, ‘peloksen’, de kracht van het begroeten en het zwijgen, religie en spiritualiteit. Douglas Firs kon zich helemaal inleven in de verhalen van Koen: zijn songs en de betekenis erachter sloten mooi aan bij het gesprek. Het intieme Montréal op een ontstemde gitaar was een zeer waardige afsluiter.

Vooraf: 19u - lezing Afrikaanse maskers

Koen Stroeken, professor Afrikaanse antropologie aan de UGent, gaf een zeer gesmaakte uiteenzetting over gebruiken en rituelen rond maskers in de Congolese cultuur.

Download de tekst van de lezing

Blader door het fotoalbum

 

Levende bibliotheek. Verhalen van angst en moed
zaterdag 25 augustus 2018 - 17, 18 en 19u
Villa Verbeelding - Bampslaan 35 - 3500 Hasselt

Verhalen rechtstreeks horen van mensen die ze hebben beleefd, intiem en zonder barrières, dat is het concept van een ‘living library’, een levende bibliotheek. Acht personen uit de buurt van Villa Verbeelding, met totaal uiteenlopende achtergronden, vertelden hun eigen verhalen van angst en moed.

Deze Levende bibliotheek ontstond in het voorjaar van 2018 in het kader van Tournée Locale in Hasselt.

Vooraf: 14u-17u - gratis toegang in Villa Verbeelding

Met je ticket voor de Levende bibliotheek kon je in de namiddag gratis de tentoonstelling De mooisten van het land. Een portrettengalerij in Villa Verbeelding bezoeken.

Blader door het fotoalbum

 

Stefan Hertmans & Phara de Aguirre + Ingrid Godon
zondag 26 augustus 2018 - 11u
De Nieuwe Zaal - Maastrichterstraat 96 - 3500 Hasselt

Twee pratende mensen op een stoel, spaarzaam verlicht. Achter hen een groot scherm met daarop het live beeld van het tafelblad waarop een dame tekeningen maakte. Meer was niet nodig om een bomvolle Nieuwe Zaal meer dan anderhalf uur in de ban te houden.

Ervaren interviewer Phara de Aguirre verkende met auteur Stefan Hertmans voornamelijk de ontstaansgeschiedenis van diens meesterwerk Oorlog en Terpentijn. Hoe Stefans grootvader kort voor hij stierf 2 cahiers aan hem gaf met handgeschreven herinneringen, onder meer aan de vreselijke tijd aan het front van de Eerste Wereldoorlog. Hoe Stefan het voor zich uit bleef schuiven om er iets mee te doen, tot hij als gepensioneerde leerkracht er de roman uit distilleerde die inmiddels in 26 talen is verschenen.

Maar intussen had de rasverteller Hertmans ons al meegenomen langs bespiegelingen over zijn schrijverschap (“Het enige verschil tussen u en mij is dat ik schrijf. Schrijvers zijn geen ‘andere’ mensen.”) en zijn jeugd (“Op mijn 15de wou ik priester worden. Maar je moet dat relativeren: op mijn 20ste was ik trostkist.”) Over de invloed van jazz op schrijven: “Ik hoor het ritme voor ik speel” – zoals Dizzy Gillespie. En over nog veel meer.

Tenslotte ging het kort nog over Hertmans’ recentste boek De bekeerlinge. Het was fascinerend te horen hoe doorgedreven de research was geweest om van twee teruggevonden oude documenten tot een goed onderbouwde roman te komen.

Ingrid Godon had een fotoboek meegenomen met hele oude foto’s o.a. uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Ze vertelde hoe haar overgrootvader ook aan het front had gevochten. Geïnspireerd door die foto’s ging ze aan het tekenen: het publiek kon dat volgen op het grote doek achter Phara en Stefan. Hun gesprek werd dus live geïllustreerd.

Het publiek smulde van het geheel en bedankte met een terechte ovatie.

Vooraf: 9u30 - rondleiding door tentoonstelling De mooisten van het land. Een portrettengalerij

Met werk van onder andere Ingrid Godon. In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt. Op wandelafstand van de voorstelling.

De rondleiding vooraf was volzet en de voorstelling uitverkocht.

Blader door het fotoalbum

 

Ernest van der Kwast & Lieven Vandenhaute + Sikhmuzikanten
woensdag 29 augustus 2018 - 20u
Gurdwara Sangat Sahib (Sikhtempel) -Halmaal-Dorp 20 - 3800 Sint-Truiden

Het was een bijzondere, kleurrijke ervaring in de Gurdwara Sangat Sahib in Sint-Truiden.

Om 18u kregen meer dan 70 ingeschreven bezoekers een lekkere vegetarische maaltijd (‘langer’) aangeboden. Daarna volgde een zeer boeiende uiteenzetting door Jaspreet en Harman over de cultuur en religie van de Sikhs. De vele vragen van de aanwezigen getuigden van een oprechte interesse.

Met enige vertraging en na wat herschikken van microfoons en zitjes – speciaal voor onze voorstelling ter beschikking gesteld - startte Lieven Vandenhaute het gesprek met Ernest Van der Kwast met zijn Indische roots en het succesboek Mama Tandoori. We leerden hoe af te dingen op een bed in een Nederlandse slaapwinkel en dat er in India zeker geen 120 stapelbedden te koop zijn.

Tussendoor zong de priester religieuze liederen begeleid door een jonge medemuzikant. Het publiek – op het tapijt, blootvoets, met sjaals en bandana’s om de hoofden - zat helemaal in de sfeer en vond het moeilijk om niet ter appreciatie te applaudisseren! (Dat mag namelijk niet in het gebedshuis.)

Lieven en Ernest hadden het verder met de nodige humor over Het wonder dat niet omvalt en vooral over De ijsmakers, een hartveroverende roman over Chinees versus Italiaans ijs, Marco Polo en Christoffel Columbus, over familiebanden en poëzie.

Het wonder dat niet omvalt leverde een prachtig voorleesmoment op waarin we ontroerd fan werden van blonde Tatjana, coördinator Fietsles voor Stichting Wilskracht Werkt.

Na een aangepast applaus (wuivende handjes) deed een tevreden publiek sjaals af en schoenen aan en stapte terug de buitenwereld in, die plots iets grijzer leek...

Vooraf: vanaf 18u - bezoek aan Gurdwaratempel

Rondleiding met een vegetarische maaltijd en het bijwonen van het avondritueel.

Blader door het fotoalbum

 

Monica Ali & Matthijs de Ridder + Orchestre International du Vetex
vrijdag 31 augustus 2018 - 20u
Aula Louis Verhaegen (UHasselt) - Martelarenlaan 42 - 3500 Hasselt

Een blaasorkest dat de zaal binnenmarcheert en met hun feestelijke muziek het publiek direct mee heeft: de intro van deze slotvoorstelling was er al pal op.

Toen interviewer Matthijs de Ridder en Monica Ali dan het podium opkwamen, kregen we eerst te horen dat het 10 jaar geleden was dat topauteur Monica Ali nog een uitnodiging voor een literair festival had aanvaard. Het was meteen duidelijk dat deze avond bijzonder was.

Het eerste deel van het gesprek ging voornamelijk over Brick Lane, de debuutroman van Ali die een internationale bestseller werd. Matthijs ging op zoek naar de parallellen tussen hoofdpersonage Nazneen en Monica Ali, of tenminste hun leefwerelden. Het ging over ‘fitting in’ twee werelden, een blanke en een gekleurde, over de rijkdom én de moeilijkheden van leven in twee culturen, zowel in het echte leven als in literatuur. Matthijs de Ridder had zich grondig voorbereid en stelde pertinente vragen – Monica Ali ging er geen uit de weg. Het ontlokte haar zelfs de opmerking dat het wel een ‘therapy session’ leek – gelukkig lachte ze erbij.

Het tweede deel draaide rond Untold Story – het verhaal een prinses, Lydia, die wel héél sterk lijkt op wijlen Lady Diana. Alleen heeft Lydia haar dood in een auto-ongeval gefaket en is ze daarna ondergedoken om te ontsnappen aan het prinsessenleven dat hels blijkt te zijn. Monica noemde het verhaal dan ook een ‘inverted fairy tale’ – een omgekeerd sprookje.

Tenslotte kreeg het Zin in Zomerpubliek een primeur: Monica las uit het begin van het manuscript van een nieuw boek waar ze nog aan werkt. Matthijs: ‘What is it about?’ – Monica: ‘I won’t know until I’ve finished it.’ We zijn benieuwd.

L’Orchestre International du Vetex leidde ons al spelend de zaal uit naar de foyer – daar kon het swingend slotakkoord samengaan met een drankje – en aansluitend napraten over een zeer geslaagde Zin in Zomer 2018…

Vooraf: 17u45 - filmvoorstelling

Zin in Zomer vertoonde de film Brick Lane (Sarah Gavron, 2007) naar het boek van Monica Ali.

Blader door het fotoalbum