Festivaldag Poëzie
in Sint-Truiden
zondag 11 augustus 2019
Abdijsite - vanaf 10u30

 

Om de 10de Zin in Zomer gepast te openen stond een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. En twee dichteressen in topvorm. Lisette Ma Neza op haar best met slam gedichten over taal, over onze moeders en dochters -  ontroerend en pakkend. Delphine Lecompte betoverde de zaal met haar bedeesde zeepzieder: grappig, relativerend, vol emotie en tragiek.

Vlaggetjes, strandstoelen, de gezellige bar van de wereldwinkel, een boekenstand en leeshoekje zorgden op de abdijsite voor een feestelijke sfeer. De fanfare en de ijsjeskar versterkten het zin in zomergevoel nog.

Een eerste groep vertrok met dichter Lotte Dodion en stadgids Peter, op zoek naar oude gebinten en een boer die Gangulfus heette, benieuwd naar de anekdotes en gedichten verbonden aan vijf bijzondere plekken in de stad.

De voorstelling Haren vol banaan van Erik van Os scoorde zowel bij kinderen als ouders: bananen dienden even als  instrumenten en werden daarna opgegeten, er werd gezongen en gedicht, iedereen werd er vrolijk van.

In de academiezaal ging het er iets ernstiger aan toe. Matthijs De Ridder nam ons mee door het levensverhaal van de grote dichter Paul Van Ostaijen terwijl Wilderman een muzikale tegenhanger bracht: de sfeer van de wereld en het tijdperk van Paul Van Ostaijen werd zeer tastbaar. Jazz en lichtheid, later feesten van angst en pijn.

Inmiddels kreeg Jee Kast buiten zere vingers van het typen op zijn ouderwetse machine, maar het leverde pareltjes van dichterlijke portretten op! De poëziefiets spuwde gedichten en er werden zinnen verzonnen op de zinnenverzinzintafel. Bovenop de crypte werd er getekend met stoepkrijt, beneden in het duister zowaar met licht!

In de slotvoorstelling ging Ihsane Chioua Lekhli in gesprek met Oek de Jong. Het werd een zeer aimabel en charmant gesprek, over Proust, Flaubert, Stendhal en andere inspiratiebronnen, over Nederlandse literatuur in het algemeen en het werk van Oek in het bijzonder. Over zijn pen die niet krast op papier - daarvoor heb je een ganzenveer nodig - maar nog steeds de voorkeur geniet boven een computer. Over zijn gedisciplineerd schrijfschema en zijn nieuwe nog te verschijnen roman. En over poëzie: Oek de Jong selecteerde gedichten van Van Ostaijen, Jellema en Reints. De gedroomde afsluiter van de eerste festivaldag van Zin in Zomer 2019.

 

Blader hier door het fotoalbum.

 

 

Timetable

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAMMA

Met ontbijtticket:

Ontbijtvoorstelling met Delphine Lecompte en Lisette Ma Neza - 11.00-13.00 in de Keizerszaal

Schuif aan tafel met Delphine Lecompte, de dichteres die met een twinkel in haar ogen de meest bizarre en absurde poëzie licht verteerbaar maakt. Samen met enfant terrible en Belgisch kampioene slam poetry Lisette Ma Neza zorgt zij voor een knallende start van een poëtische zondag. Geniet tegelijkertijd van een verrukkelijk ontbijt met alles erop en eraan.

 

Met festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling):

Stadswandeling Lotte Dodion
13.30-14.45 en 15.30-16.45 aan de Barokpoort 
- festivalticket

Wij stellen je graag voor aan ludieke stadsgids Peter en dichteres Lotte Dodion. Zij nemen je mee op sleeptouw door Sint-Truiden. Ontdek de stad eens op een andere manier en laat je verrassen door de livegedichten op bijzondere stopplaatsen.

Erik van Os - Haren vol banaan (4+ en ouders)
15.00-16.00 in de Academiezaal 
- festivalticket

Ik keek net in mijn onderbroek
en ik had me goeie zin
want mijn linker- en mijn rechterbil
die zaten er nog in!

Zo begint het optreden van Erik van Os. Hij brengt grappige liedjes, ontroerende versjes en sfeervolle prentenboekverhalen voor kinderen van 4 tot 10 jaar en ouders. Erik brengt zijn gitaar mee, dus wie mee wil zingen, zingt lekker mee; wie liever luistert is ook van harte welkom. O ja: vergeet niet de banaan die je krijgt aan de ingang mee te brengen, dan heb je nog meer plezier tijdens de voorstelling! (i.s.m. het Poëziecentrum)

Matthijs de Ridder en Wilderman (Elvis Peeters) over Paul van Ostaijen
16.30-17.30 in de Academiezaal 
- festivalticket

Benieuwd naar “Zot Polleke”? Of hoe fan van het eerste uur Matthijs de Ridder een ander verhaal brengt over een van onze grootste dichters, Paul van Ostaijen? Kom dan zeker naar deze namiddagvoorstelling en geniet meteen ook van de muziek en intermezzo’s van Wilderman, het muzikale project van schrijver Elvis Peeters met jazz, punk en het expressionisme van Paul van Ostaijen.

Oek de Jong in gesprek met Ihsane Chioua Lekhli
20.00-22.00 in de Academiezaal 
- festivalticket

Ontmoet een icoon van de Nederlandse literatuur op ons zomerfestival: Oek de Jong! Hij schreef kleppers als Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras en Pier en oceaan (bekroond met de Gouden Uil, de F. Bordewijkprijs en de Zeeuwse Boekenprijs). En we kijken uit naar een primeur want in het voorjaar werkte Oek hard aan de voltooiing van zijn nieuwe roman. Oek zal ons ook verrassen met enkele van zijn favoriete dichters en hun werk!

 

Met festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling)
of namiddagticket (enkel doorlopende activiteiten):

Fanfare Sint-Christina
13.00-17.00 aan de Barokpoort 
- festivalticket of namiddagticket

De Fanfare Sint-Christina uit Brustem zorgt voor een swingende en vrolijke ontvangst. Met een onuitputtelijk enthousiasme houden ze de sfeer erin tijdens deze feestelijke poëziedag!

Zinnenverzinzin-tafel
13.00-18.00 op het Binnenplein 
- festivalticket of namiddagticket

Met onze magische tafel tover je zelf woorden, gekke gedichten of blablabla uit je mouw. Leeftijd speelt geen rol. Iedereen heeft wel eens zinnenverzinzin!

Digitale Kamishibai
13.00-18.00 op het Binnenplein 
- festivalticket of namiddagticket

De digitale vertelkiosk bevat een schat aan verhalen in maar liefst 21 talen. Je hoeft niks te doen, alleen maar luisteren en genieten.

Leeslounge & boekenstand boekhandel Grim
13.00-18.00 op het Binnenplein 
- festivalticket of namiddagticket

Even uitblazen na al dat wandelen en fietsen… het kan! Koop een boek bij de boekenstand van boekhandel Grim en begin meteen te lezen in onze leeslounge. (i.s.m. boekhandel Grim)

Schrijven met licht
13.00-19.00 in de crypte 
- festivalticket of namiddagticket

In de eeuwenoude, ondergrondse crypte kan je woorden maken met licht. Gewapend met enkel een zaklampje kan je allerlei zinnige en onzinnige woorden, gedichten en tekeningen laten verschijnen. Na enkele minuten verdwijnt de tekst, dus laat je maar gaan. We hebben geen gum of verdwijntrucs nodig!

#nualzerevingers - Poëtische portretjes met Jee Kast
14.00-17.00 op het Binnenplein 
- festivalticket of namiddagticket

Jee Kast vindt dat je poëzie moet beleven. ‘Taal moet de lucht in!’, aldus deze woordkunstenaar. Hij brengt zijn ouderwetse typemachine mee en als hij je aanspreekt - of jij hem - dan ben je uitverkoren en maakt hij een poëtisch portretje van jou!

Poëziefiets
14.00-18.00 op het Binnenplein 
- festivalticket of namiddagticket

Fiets een gedicht! Iedereen kan fietsen, dus iedereen kan dichten. Al trappend breng je de wielen in beweging en mix je de woorden. Wanneer je stopt met fietsen en alle wielen zijn uitgedraaid, lees je met een beetje geluk een nieuw gedicht.

 

Foto artiesten Sint-Truiden

Foto's: Delphine Lecompte © Koen Broos - Lisette Ma Neza - Lotte Dodion © Senne Van der Ven - Matthijs de Ridder © Koen Broos- Wilderman - Oek de Jong © Hövell tot Westerflier - Jee Kast

Lees hier meer over de deelnemende artiesten.

 

De indrukwekkende historische abdijsite was het decor voor deze goedgevulde festivaldag. Dichters en andere artiesten nodigden ons uit in de Keizerszaal met prachtige plafond- en muurschilderingen, de Academiezaal en de eeuwenoude crypte. Wilde je wegdromen met je hoofd in de wolken? Het letterlijke hoogtepunt van de abdijsite is de sobere abdijtoren, hét historische baken van de stad. De duizend jaar oude torenruïne met 196 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms leiden je naar een adembenemend panorama over de stad en de streek.

 

PRAKTISCH

Ochtend: aanmelden vanaf 10.30 in de Abdijsite (ingang Keizerszaal, Diesterstraat 1) met je ontbijtticket.

Namiddag en avond: aanmelden vanaf 13.00 in de Abdijsite (ingang Academiezaal, Plankstraat 18) voor een festivalbandje.

Hier vind je meer info over de verschillende tickets.

Een drankenstand verzorgd door de Wereldwinkel, een food truck en een ijsjeskar zorgden voor heel wat lekkers.

Abdijsite en Academiezaal waren toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking. Keizerszaal was niet toegankelijk met een rolstoel.

 

 

Deel dit via