Festivaldag Literatuur
in Genk
zondag 18 augustus 2019
Thor Central - vanaf 13u30

 

De regen die sinds de avond voordien met bakken uit de hemel was gevallen stopte op de middag – net op tijd voor een mooie Zin in Zomernamiddag in en rond Thor Central.

Buiten aan de ingang zorgden de boekentent, gedeeld door Standaard Boekhandel en Malpertuis, en het Thor Terrazza  voor een gezellige ontmoetingsplek.

In het auditorium nam dichter en rasperformer Peter Holvoet-Hanssen ons meteen mee op een reis door de geschiedenis van de poëzie die uitmondde bij zijn eigen poëtisch testament Blauwboek. Peters ongedwongen humor en enthousiasme sloeg meteen aan. Wat later op de middag trok hij ook nog eens met een groep jongeren op Sporentocht over de hele festivalsite.

Intussen leidden Yoeri en Julie (GA voor Kunst & Kunsttruck) een workshop ‘rare vogels’. Kinderen (en stiekem ook iets minder ‘jongeren’) tekenden, knipten en plakten tenslotte alles via stop motion aan elkaar tot een animatiefilm. Leuk en best indrukwekkend.

Indrukwekkend – maar op een heel andere manier – was ook de première van De Steen. Regisseur Hüseyin Umaysiz bewerkte het verhaal uit de bundel VertelGenkVertel tot een monoloog die door Layla Önlen zeer intens werd gespeeld. Het publiek volgde haar door de ruimte in het oude mijngebouw, wat de beleving zeer versterkte. Knap!

Dat was ook de flamencovoorstelling door Silvia León & Rosas del Alma. Aansluitend kregen de bezoekers zelf de eerste flamencopassen aangeleerd.

Een grote groep verzamelde buiten voor een wandeling door Thor Park onder leiding van rangers van Nationaal Park Hoge Kempen en met centrale gast van de dag Stefan Brijs. Het was erg interessant hoe de geschiedenis van de steenkoolmijn zo bepalend was voor de omgeving en hoe de natuur (planten, vogels) de link legde naar werk waar Stefan in zijn Andalusische thuis aan bezig was en waaruit hij enkele fragmenten voorlas.

Vogels stonden uiteraard ook centraal in de lezing van Begijn Le Bleu (in avant-première) geïnspireerd door zijn podcast Fwiet! Fwiet!

In de slotvoorstelling interviewde Phara de Aguirre auteur Stefan Brijs. Het gesprek leidde van zijn Genkse roots (“nog steeds thuis”) over zijn eerste literaire probeersels naar de impact van het wereldwijde succes van De engelenmaker. Maya Fridman speelde tussendoor op cello enkele goed gekozen stukken – virtuoos én ontroerend! Het gesprek ging verder van de verhuizing naar Andalusië (op zoek naar stilte en afzondering om te schrijven) naar het in september te verschijnen Zonder liefde waarvan we als afsluiter een voorsmaakje kregen.

 

Blader hier door het fotoalbum.

 

 

Timetable Genk

PROGRAMMA

Met festivalticket (alle voorstellingen):

Peter Holvoet-Hanssen - Blauwboek: zijn poëtisch testament
14.00-15.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Peter Holvoet-Hanssen, Vlaanderens meest eigenzinnige taaltovenaar, zet alles op alles: Blauwboek is niets minder dan een brandbom, een storm bij heldere hemel. Humor wordt hilarische kitsch, droefenis kleurt donkerblauw. Na een adembenemende reeks kruisweggedichten eindigt dit poëzietestament met een zwierig lied.

Peter Holvoet-Hanssen is auteur, dichter, troubadour en – hij neemt het ons vast niet kwalijk – een beetje een rare vogel. Hem live aan het werk zien, is een onvergetelijk feest!

Silvia León & Rosas del Alma - dansvoorstelling
15.30-16.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

We brengen jullie alvast een stapje dichter bij de Andalusische wereld van Stefan Brijs. Flamenco-expert Silvia León neemt je mee op sleeptouw in deze wervelende dansvoorstelling en toont alle facetten van de passionele en expressieve dans.

Livemuziek van het duo Rosas del Alma - een sensuele ontmoeting tussen flamencogitaar en nyckelharpa - maakt de zuiderse ervaring compleet.

Flamenco - workshop voor groot en klein
16.00-17.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Na het zien van de flamencovoorstelling kan het niet anders of je voeten beginnen te tikken op het parket. Je moet bewegen. Silvia toont je met enkele simpele passen hoe je op je volgende vakantie in Andalusië indruk kan maken op menig Spanjaard, of hoe je gewoon heerlijk kan genieten van muziek en dans. De workshop is geschikt voor iedereen!

Begijn Le Bleu - Fwiet! Fwiet! een rare vogellezing (avant-première!)
18.00-19.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Begijn Le Bleu ken je wellicht als cabaretier en foute vriend, maar dat hij ook thuis is in de vogelwereld is misschien een verrassing. Hij heeft nochtans al een hele tijd de razend leuke en populaire podcast Fwiet! Fwiet! Vanaf september gaat hij op tournee met een lezing over vogels in de Lage Landen. Zin in Zomer krijgt de avant-première! Vogelspotters, natuurliefhebbers en iedereen die meer wil weten over alles wat vliegt en pluimen heeft, haal uw hartje op.

Stefan Brijs in gesprek met Phara de Aguirre - muzikaal intermezzo: Maya Fridman
20.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Stefan is speciaal voor zininzomer uit Andalusië afgereisd naar zijn geboortestad. Phara de Aguirre blikt met hem terug op zijn rijke loopbaan en we krijgen in avant-première een voorsmaakje van zijn nieuwste roman Zonder liefde.

De muziek wordt verzorgd door Dutch Classical Talent, Maya Fridman. De van origine Russische celliste verbindt verschillende werelden door middel van poëzie, snaren en de menselijke stem. Ze omarmt haar cello als was het haar minnaar en de muziek die dat voortbrengt laat je zinderen. Het perfecte einde van een zwoele zinzomeravond.

 

Met festivalticket (alle voorstellingen)
of namiddagticket (alle doorlopende voorstellingen):

Boekenmarkt
14.00-18.00 in Barbarazaal Thor Central
 - festivalticket of namiddagticket

Kom gezellig snuisteren tussen de boeken van boekhandel Malpertuis en Standaard Boekhandel.

Digitale Kamishibai
14.00-18.00 in Barbarazaal Thor Central
 - festivalticket of namiddagticket

Op ons gezellige leesplein kan je alvast beginnen lezen in je nieuwe aanwinsten. De kinderen kunnen via de vertelkiosk luisteren naar meer dan 21 verhalen in verschillende talen.

Sporentocht: met Peter Holvoet-Hanssen op schattenjacht (10+)
15.30-16.30 in Barbarazaal Thor Central / Stedelijk Park
 - festivalticket of namiddagticket

Op stap gaan met Peter Holvoet-Hanssen is een ware belevenis! Na een avontuurlijke wandeling maken we een groepsgedicht en een heuse schatkaart. Tijdens de sporentocht moet je al je zintuigen op scherp zetten: niet horen maar luisteren, niet kijken maar zien. Met Peter word je een woordenjutter en woordenrover, de gevonden woorden tover je om tot echte parels voor een schatkist.

Boek(en)kunst – workshop rare vogels (8-12 jaar)
14.00-15.30 en 16.00-17.30 in Barbarazaal Thor Central
 - festivalticket of namiddagticket

Yoeri Slegers en Julie Van Aelst geven les aan de Genkse Academie (GA) voor Kunst. Het is hun passie om kinderen met blozende wangen kunst te zien maken. Laat je door prentenboekenmaker Yoeri en creatieve duizendpoot Julie inspireren via boeken, verhalen en illustraties en ga dan zelf aan de slag. Eerst tekenen we de raarste vogels en dan maken we er een filmpje mee! Uploaden en je bent een YouTubehit!
met dank aan GA voor Kunst

De Steen door Layla Önlen & Hüseyin Umaysiz (première)
14.30, 15.30 en 17.00 in Barbarazaal Thor Central (duur: 25 min.)
 - festivalticket of namiddagticket

Layla Önlen is in Neerpelt geboren, heeft Turks-Arabische roots en is een echte wereldburger in hart en ziel. Speciaal voor Zin in Zomer ging ze samen met de Koerdisch-Brusselse regisseur Hüseyin Umaysiz aan de slag met het verhaal De Steen uit het boek VertelGenkVertel van Stefan Brijs (redactie) en Koenraad Tinel (illustratie). Thor Park is het ideale decor voor dit verhaal van een Turkse vrouw die haar man volgt op zoek naar het zwarte goud.

Deze performance gaat in première tijdens Zin in Zomer en zal daarna op tournee gaan.
met dank aan Theater Antract i.s.m Bibliotheek Genk

Wandelen met Stefan Brijs
16.30-17.30 in Thor Park
 - festivalticket of namiddagticket

Thor Park is het gebied van 10 km2 achter de voormalige mijn van Waterschei. Je vindt hier alles wat de Hoge Kempen te bieden heeft: mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, een mooie beekvallei, jeneverbessen en landduinen.

Een gids van het Nationaal Park Hoge Kempen gaat met jou en Stefan Brijs op pad doorheen dit prachtige wandelgebied in een uniek historisch kader. We besteden bijzondere aandacht aan de vogels die er te zien en te horen zijn.

 

Foto artiesten Genk

Foto's: Peter Holvoet-Hanssen © Koen Broos - Silvia León © Silvia León - Begijn Le Bleu - Stefan Brijs © Diego Franssens - Layla Önlen © Aylin Koksal - Hüseyin Umaysiz

Lees hier meer over de deelnemende artiesten.

 

We waren te gast in Thor Park, een prachtig domein in de schaduw van de mijnterrils van Waterschei. De site werd gerenoveerd zonder afbreuk te doen aan het indrukwekkende karakter van de voormalige mijnsite. Wilde je de festivaldag al wat vroeger beginnen? Er was op en rond Thor Park nog van alles te beleven. Een bezoek het Mijndepot, één van de elf wandelingen uitgestippeld door het Nationaal Park Hoge Kempen of picknicken aan de terril.

Met de steun van Thor Central

 

PRAKTISCH

Aanmelden vanaf 13.30 in Thor Central (André Dumontlaan 67) voor een festivalbandje.

Hier vind je meer info over de verschillende tickets.

Verfrissingen en versnaperingen waren te verkrijgen bij Thor Terrazza.

De hele festivalsite was toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via