Festivaldag in Sint-Truiden

donderdag 26 augustus 2021
Kerkveld vanaf 14u

PROGRAMMA

Workshop voor kinderen en gezinnen (€ 5 - ouders gratis):

Zon en maan (4-10 jaar)
14u30 - 16u30 Museum De Mindere

Franciscus zingt in zijn Zonnelied over Broeder Zon en Zuster Maan. Ze staan samen aan de hemel, maar ze zijn erg verschillend. Ga je mee op zoek naar de verschillen en gelijkenissen?

Met waterverf, krijtjes en stiften verkennen we koude en warme kleuren. Zo maakt iedereen een schilderijtje waarbij Zon en Maan broederlijk naast elkaar mogen staan.

De kinderen krijgen een koekje en een drankje.

workshops

 

Poëtische stadswandeling met Maarten Inghels (€ 8)
14u30-16u30 start aan Kerkveld

Sint-Truiden ontstond aan de oevers van de Cicindria. Dichter Maarten Inghels en stadsgids Peter Bruyneel volgen de rivier en leiden ons langs mooie plekken in de pittoreske stad. Poëzie en natuur vormen de rode draad.

wandeling inghels
foto Maarten Inghels © Joris Caesar

 

Avondvoorstelling (€ 15)
19u15-21u45 in Academiezaal (binnen wegens slecht weer)

Prijsuitreiking winnaar Zonnelied Verbeeld
19u15-19u25

Wie is de winnaar van de eerste ‘Zonnelied Verbeeld’-wedstrijd? We zetten de artiest in de bloemetjes en overhandigen de prijs. Het werk van de laureaten kan je gratis bezichtigen in De Mindere van 23 augustus tot 23 november.

Ni Tjeu ni Maître - Max Greyson en Mathieu Engels
19u30-20u30

Twee vrienden die elkaar al jarenlang creatief bestuiven in filosofische zin. Mathieu Engels een chansonnier zonder scrupules en Max Greyson een volbloed podiumdichter. Ze vormen het gelegenheidsduo Ni Tjeu ni Maître, en brengen poëzie en lyriek in een muzikaal kleedje.

ni tjeu ni maitre

Saskia De Coster en Chantal Acda solo
20u45-21u45

Veelzijdig auteur Saskia De Coster schreef een eigenzinnig oeuvre bij elkaar. Haar roman Nachtouders speelt zich af op een Canadees eiland waar de natuur de wetten dicteert. Daar stelt het hoofdpersonage Saskia zich vragen over de verhouding met haar zoon, zijn biologische vader, haar schrijverschap.

Chantal Acda werd bekend als zangeres bij onder andere Isbells, maar ook als solo-artieste bracht ze albums uit die internationaal goed onthaald werden. Zij speelt enkele nummers in een akoestische solosessie.

saskia
foto's: Saskia De Coster © Inge Kinnet - Chantal Acda © Jurgen Augusteyns

 

Praktisch

Meld je aan met je ticket aan Kerkveld (Plankstraat 18). De festivalsite is open vanaf 14u. Geniet op het poëzieterras van een drankje. Bij slecht weer gaat de avondvoorstelling door in de Academiezaal. Kom op tijd zodat de activiteiten op het aangegeven uur kunnen starten.

 

 

Over de artiesten

Maarten Inghels (°1988) is een kunstenaar, dichter en schrijver die zich niet tot papier beperkt. Tot 2018 was hij stadsdichter van Antwerpen waar hij naast poëzie ook acties en beeldend werk maakte. Zo maakte hij met verzen een Volksbevraging en ging hij voor zijn stadsgedicht Honger op zoek naar mensen die elk één dichtregel lieten tatoeëren.. Hij maakte daarnaast een literaire voettocht naast de Schelde en dreef op een eenwoordgedicht de IJzer af.

Max Greyson (°1988) is een Belgische dichter, prozaschrijver en spokenwordperformer uit Antwerpen. In 2015 werd Greyson tweede op het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. In 2016 publiceerde De Arbeiderspers zijn debuutbundel Waanzin went niet. Greyson is als theatermaker verbonden aan Un-Label, een van de enige inclusieve, interdisciplinaire, dans- en muziektheaterensembles in Europa. In februari 2021 verscheen zijn romandebuut Een waarschijnlijk toeval.

Mathieu Engels (°1985) studeerde cabaret in Nederland. Met zijn broer Guillaume vormt hij het zangduo Mathieu & Guillaume. Het duo begon in Antwerpen met verschillende projecten maar werden bekend bij het grote publiek door hun deelname aan X Factor in 2008. In 2010 brachten zij hun debuutalbum Kleinste sterren uit. In 2013 waren wekelijks ze te zien  in het programma Iedereen beroemd op Eén. Later volgden de albums Goldmund (2014) en Plettenberg (2017).

Saskia De Coster (°1976) schreef prachtige romans als Eeuwige Roem, Wij en ik en Wat alleen wij horen, en is daarnaast de eerste writer in residence aan KULeuven en columnist bij De Morgen. Volgens Tom Lanoye is ze al jaren de meest originele pen van Vlaanderen. Haar werk is in een tiental talen vertaald. Daarnaast verkent Saskia graag de grenzen van de literatuur, maakt ze sound performances en werkt ze samen met beeldende kunstenaars en theatermakers.

Chantal Acda (°1978) is een veelzijdige muzikante die bij verschillende bands speelde, waarvan Isbells ongetwijfeld de bekendste is. Onder haar eigen naam of als Sleepingdog bracht verschillende albums uit. Vaak verstilde, melancholische muziek met een centrale rol voor akoestische gitaar. Op haar recente Saturday Moon werkt ze samen met onder meer de wereldberoemde jazzgitarist Bill Frisell.

 

Deel dit via