Festivaldag in Genk

vrijdag 27 augustus 2021
C-mine en Emile Van Dorenmuseum vanaf 9u30

 

PROGRAMMA

Wijze weetjes - workshops filosoferen en illustreren (+6 jaar) (€ 5)
13u30-15u30 C-mine

Katrijn De Wit (auteur), Inge Rylant (illustrator) en Laura Bergans (vormgever en illustrator) zijn de jonge makers van de Wijze Weetjes-prentenboeken Mag je haaien aaien?, Kunnen bergen krimpen?, Komt oude kaas van oude koeien? en Kunnen vogels niezen? Inge en Laura gaan samen met jou filosoferen – dat is nadenken over moeilijke vragen. Gebruik je fantasie om antwoorden te verzinnen en maak je eigen weetjesboek over de natuur.

wijze weetjes

 

Zomertijd/kindertijd - creatieve ontdekkingstocht (+6 jaar) (€ 5 - ouders gratis)
16u-18u Emile Van Dorenmuseum

We maken een creatieve wandeling in het groene hart van Genk centrum. We vertrekken en eindigen aan het Emile Van Dorenmuseum, waar op dat moment de prachtige expo ZOMERTIJD te zien is. Op het parcours kan je genieten van natuur en cultuur in verschillende vormen en er zijn drie activiteiten voor de kinderen voorzien.

creatieve ontdekkingstocht
foto © Jos Bosch

 

Ontdek wat het landschap je vertelt (€ 8)
18u-19u30 !Locatie voorstelling gewijzigd van Emile Van Dorenmuseum naar C-mine!

Heeft een plek iets te vertellen? Arita Baaijens – milieubioloog, ontdekkingsreiziger, auteur en fotograaf – moedigt je in deze lezing aan te struinen, te dolen en te verdwalen. Ze leert je op ontdekkingsreis te gaan in eigen land. Laat je verwonderen door het landschap.

arita baaijens
foto links © Lode Greven - foto rechts © GF / Viktor Bentley

 

Literaire avond met Martin Michael Driessen en Marente de Moor. Muziek: Ad Colen (€ 15)
20u30-22u C-mine Terras grote zaal

Met de zonsondergang als decor praat Freek Braeckman met Martin Michael Driessen en Marente de Moor. De natuur speelt in hun literaire werk vaak een belangrijke rol. In Foon bijvoorbeeld, waarin de Moor beschrijft hoe de eenzaamheid diep in een bos het leven van de personages bepaalt, ver van de maatschappij die ze ontvlucht zijn. Of in Rivieren van Driessen, waarin rivieren de levens van de personages bepalen - deze novellebundel is actueler dan ooit. Een unieke voorstelling kortom, geworteld in het natuurthema van Zin in Zomer, en niet te missen!

Het jazzensemble van Ad Colen zorgt voor de muzikale omkadering. Hij liet zich voor hun album A Bird’s Eye View inspireren door de natuur, door vogels die zingend met elkaar in gesprek gaan.

avondvoorstelling
foto's © Hollandse Hoogte, © Eddo Hartmann en © De Standaard

 

Praktisch

Meld je aan met je ticket op de locatie waar de activiteit doorgaat. C-mine bezoekersonthaal (C-mine 10) of Emile Van Dorenmuseum (Henri Decleenestraat 21). Vanaf 30 minuten voor de aanvang van de activiteit. Kom op tijd zodat de activiteiten op het aangegeven uur kunnen starten.

 

 

 

Over de artiesten:

Katrijn De Wit is licentiate Kunstgeschiedenis en Theaterwetenschappen. Ze werkte als brandmanager voor verschillende VRT-merken en doet de pers en communicatie van een grote internationale kunstinstelling. De verwonderde blik van haar twee zonen op de wereld, inspireerden haar tot het schrijven van de Wijze Weetjesboeken.

Inge Rylant is illustrator en printontwerper. Ze werkt aan projecten die figuratieve illustratie en abstracte patronen combineren op een hedendaagse manier met een focus op een fris kleurenpalet en een sterke compositie. Inge werkt op papier voor magazines en boeken, maar ook op textiel als printontwerper voor verschillende interieur- en kinderkledingmerken.

Laura Bergans is grafisch ontwerper en art director bij Bureau BoschBerg. Haar ervaring gaat van het ontwerpen van publicaties voor kinderen tot huisstijlen voor modehuizen en culturele instituten. Laura’s stijl is zeer herkenbaar, er zit energie en speelsheid in al haar projecten.

Arita Baaijens (°1956) studeerde biologie in Amsterdam. Na zeven jaar werken gaf ze haar baan als milieubioloog op voor een avontuur in de Egyptische woestijn. Als enige Westerse vrouw bereisde ze gedurende vijftien jaar met haar eigen karavaan kamelen de Sahara. De zelfgezochte eenzaamheid veranderde haar kijk op het leven. Als tijd niet wordt opgevuld met economische en culturele activiteiten komt een mens vanzelf tot reflectie. Daarna lokt Siberië. In het Altaigebergte zoekt de ontdekkingsreizigster naar het legendarische Shambala, een verborgen paradijs ergens ten noorden van de Himalaya. Als bioloog vraagt ze zich af hoe het kan dat een heel volk een andere werkelijkheid lijkt te ervaren dan zijzelf. Kan landschap de geest kunnen beïnvloeden?
In 2017 startte Arita een project in eigen land: Paradijs in de Polder. Samen met bewoners, onderzoekers, beleidsmakers, doeners, dromers en denkers onderzoekt zij wat landschap ons te vertellen heeft.

Martin Michael Driessen (°1954) is een Nederlands acteur, regisseur, vertaler en schrijver. Vanaf 1997 werkt Driessen als vertaler in Duitsland. Hij vertaalde onder andere Joost van den Vondels Lucifer naar het Duits. 
Hij debuteert in 1999 als schrijver met de roman Gars, genomineerd voor de AKO Literatuurprijs (longlist). In 2012 volgt Vader van God en in 2013 Een ware held, genomineerd voor de Gouden Boekenuil. In 2015 verscheen de omvangrijke roman Lizzie, geschreven samen met de dichteres Liesbeth Lagemaat. Zijn novellebundel Rivieren uit 2016 werd bekroond met de ECI Literatuurprijs. De jury prees de drie verhalen omdat ze getuigen van een 'ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid.'

Marente de Moor (°1972) woonde vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, liep ze stage bij een reality-programma over misdaad en schreef ze artikelen en columns voor weekblad De Groene Amsterdammer. In 1999 werden die columns gebundeld onder de titel Petersburgse vertellingen. Na haar terugkeer in Amsterdam werkte Marente een aantal jaren als redacteur voor weekblad HP/De Tijd. In 2007 verscheen haar veelgeprezen romandebuut De overtreder. In 2010 werd haar tweede roman, De Nederlandse maagd, zowel in Nederland als Duitsland zeer lovend ontvangen. In 2011 werd het boek onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en in 2014 met de European Union Prize for Literature. Het is inmiddels in ruim tien talen vertaald. Het in 2013 verschenen Roundhay, tuinscène bereikte de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Twee jaar later werd haar roman Foon zeer warm onthaald in de Nederlandse pers.

Freek Braeckman (°1979) studeerde Germaanse talen aan de Universiteit van Gent en journalistiek aan het VLEKHO in Brussel. Braeckman werd bekend als één van de nieuwsankers van Het Journaal. Tegenwoordig is hij nieuwsanker bij het VTM Nieuws. In 2013 interviewde hij voor Zin in Zomer Peter Buwalda en hij komt heel graag terug naar Genk voor een ontmoeting met M. M. Driessen en Marente de Moor.

Jazzcomponist en -saxofonist Ad Colen (°1961) laat met zijn kwintet horen hoe vogels hem muzikaal inspireren. Waar de harmonie van een jazzstandard een leidraad is om te improviseren, zo zijn ritmes, melodieën en klanken van de vogels dat voor hem ook. 'Het geluid van vogels in combinatie met klanken in het bos inspireert me'. Colen bestudeert al jaren vogellijnen en verwerkt ze tot composities. Kauwen kraaien krakende tonen en reageren waanzinnig ritmisch op elkaar. Of bijvoorbeeld het geluid van de bedachtzame uil, de kwetterende solist als de zwartkop, de zang van de heremietlijster of de moderne klassieke melodielijn van de winterkoning. De boodschap is duidelijk: vogelzang, composities en jazz liggen niet ver van elkaar.
Bezetting: Ad Colen (saxofoons en composities), Mike Roelofs (Fender Rhodes/Wurlitzer/piano), Dion Nijland (contrabas), Yonga Sun (drums) en Rogier Hornman (cello).

 

Deel dit via