Festivaldag in Hasselt

zaterdag 28 augustus 2021
cultuurcentrum Hasselt vanaf 13u30

 

PROGRAMMA

Voorstelling en workshops voor kinderen en gezinnen
(€ 5 - toegang voorstelling en alle workshops in Parketzalen met 1 ticket)

Eén miljoen vlinders - voorstelling (6-12 jaar en ouders)
14u-14u50 en 16u-16u50 CCHA Parketzaal 1

Carll Cneut en Edward van de Vendel maakten samen Eén miljoen vlinders. Ze vertellen over dit prentenboek, lezen voor en Carll tekent live. Daarnaast staat er een heel nieuw project op stapel. En speciaal voor de bezoekers van Zin in Zomer zullen zij een voorproefje geven...

Edward van de Vendel is de winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2020, de tweejaarlijkse prijs voor de beste kinderpoëziebundel.
In samenwerking met Poëziecentrum Gent.

een miljoen vlinders
foto's: Carll Cneut © Michiel Devijver / Iedereen Leest - Edward van de Vendel © Jota Chabel - illustratie © Carll Cneut

Van de bloemetjes en de bijtjes - workshop Sebastiaan Van Doninck (6-12 jaar)
15u-16u en 17u-18u CCHA Parketzaal 2

Wat weten we eigenlijk van de bloemetjes en de bijtjes? Wisten jullie dat er voor elke soort bij een soort bloem bestaat? En dat ze helemaal niet zonder elkaar kunnen? Zonder bloemen geen gezoem en zonder dat gezoem geen fleurige bloemen!

Samen met Sebastiaan Van Doninck tekenen we bloemen en bijtjes en verbeelden we een onmisbaar stukje natuur.

Sebastiaan Van Doninck
foto © Michiel Devijver / Iedereen Leest - illustratie © Sebastiaan Van Doninck

Kapitein Nemo - workshop Charlotte Severeyns en Winny Ang (6-12 jaar en ouders)
15u-16u en 17u-18u CCHA Parketzaal 2

Ken je de stilste plek van de hele wereld? Een plek waar je zelfs de wind niet hoort ruisen? Jacob droomt over vissen, water en de oceaan. Hij bouwt een grote onderwaterboot: de Nautilus. Zo wordt hij kapitein Nemo.
Charlotte en Winny vertellen zijn verhaal in woord en beeld en gaan dan samen met jou beeldend aan de slag. Vaar je mee?

workshop kapitein nemo
illustratie © Charlotte Severeyns

Workshop Charlotte Froyen en Nele Bollen (6-12 jaar en ouders)
doorlopend van 14u-18u CCHA Foyer

Charlotte en Nele begeleiden je bij het tekenen van een prachtige vogel en het maken van een eenvoudige afdruk ervan. Alle vogels nemen één voor één hun intrek in een reuzetekening die alsmaar groeit. De workshop is geschikt voor alle leeftijden (ook voor de papagaaien en de mamagaaien). Samen vliegen we er in!

charlotte en nele
illustraties © Charlotte Froyen en © Nele Bollen

 

Vier illustratoren rond graphic novel (voor volwassenen) (€ 15 voor de vier lezingen)
14u-18u CCHA Kleine Zaal

Extra tickets nu beschikbaar!

Vier topillustratoren die elk een graphic novel maakten geven een unieke inkijk in hun interne keuken, geïllustreerd met geprojecteerde beelden. Een buitenkans!

Brecht, Peter en Rébecca hebben bovendien tijdens Zin in Zomer ieder een tentoonstelling in Hasselt.

Sabien Clement
14u-14u50 (in het Nederlands)

‘Illustreren is een verhaal tot leven wekken. Meer nog... Met mijn zotte fantasie wil ik graag uw blik op de wereld verruimen, verwarmen en kleuren.’ Zo omschrijft Sabien Clement zelf wat ze doet, in prentenboeken, op tegels, kaartjes. En nu ook in de graphic novel Vel die binnenkort verschijnt.

Peter Van den Ende
15u-15u50 (in het Nederlands)

Peter Van den Ende debuteerde in 2019 met de woordeloze graphic novel Zwerveling die meteen internationaal aansloeg en zelfs in de top 25 van beste prentenboeken van The New York Times stond.

sabien en peter
illustraties © Sabien Clement en © Peter Van den Ende

Brecht Evens
16u-16u50 (in English)

Ergens waar je niet wil zijn (The Wrong Place) was the start of a series of internationally acclaimed graphic novels by Brecht Evens. He takes us on a tour of (the making of) his work.

Rébecca Dautremer
17u-17u50 (in English)

Rébecca Dautremer has produced an impressive body of work, illustrating very diverse stories from fairy tales for children to a Bible. Today she will focus on the graphic novel Des souris et des hommes (Muizen en mensen), her take on John Steinbeck’s classic Of Mice And Men.

brecht en rebecca
illustraties © Brecht Evens en © Rébecca Dautremer

 

Feestelijke afsluiter met live tekenen en muziek (gratis)
18u-20u buiten aan het CCHA

De illustratoren die eerder op de dag optraden schilderen samen een illustratie op een groot paneel. Op swingende live muziek van het Orchestre International du Vetex.

orchestre international du vetex
foto © Piotr Spigiel

 

 

Extra activiteiten (gratis)

Laat je favoriete natuurplek tekenen
doorlopend van 14u-18u CCHA binnentuin

Luca Tsouloulis en Louise Goffin zijn masterstudenten illustratie aan PXL-MAD. Ga bij hen zitten en vertel over je favoriete natuurplek. Luca en Louise maken er meteen een prachtige illustratie van.

illustraties Louise en Luca
illustraties © Louise Goffin (links) en Luca Tsouloulis (rechts)

Marktje illustratoren en boekenstand
doorlopend van 14u-18u CCHA De Straat (gelijkvloers)

In De Straat bieden enkele illustratoren op een marktje hun werk te koop aan. Snuister door prints, kaartjes en illustraties, leer nieuwe illustratoren en hun werk kennen, en neem wat moois mee naar huis als aandenken aan Zin in Zomer.

Aan de stand van boekhandel Grim kan je boeken kopen van de artiesten die er ook zullen signeren.

Van muizen en mensen. Rébecca Dautremer, Walker Evans & Dorothea Lange
doorlopend van 14u-18u CCHA Tentoonstellingsgalerij (1ste verdieping)

Rébecca Dautremer presenteert in deze expo Van muizen en mensen, haar adaptatie van de klassieker van John Steinbeck. Niet minder dan 35 originele illustraties uit deze fantastische graphic novel zijn voor het eerst te zien in België. CCHA voegt er exclusief 15 originele foto’s aan toe van de iconische Amerikaanse fotografen Walker Evans en Dorothea Lange omdat Rébecca voor het boek inspiratie haalde uit hun werk.

In de projectiekamer kan je doorlopend een filmpje zien waarin illustratoren vertellen over hoe bomen en bos hen inspireren voor hun werk.

Rondleiding door Rébecca Dautremer

11:00 – vooraf reserveren via www.ccha.be

Op zaterdagmorgen geeft Rébecca Dautremer een rondleiding door haar expo. Een unieke kans om uit eerste hand meer te vernemen over haar inspiratie en techniek

illustartie dautremer
illustratie © Rébecca Dautremer (detail)

 

Praktisch

Meld je aan met je ticket in cultuurcentrum Hasselt (Kunstlaan 5) vanaf 13u30. Kom op tijd zodat de activiteiten op het aangegeven uur kunnen starten.
Opgelet! Sommige activiteiten vinden doorlopend plaats, andere hebben een begin- en einduur.

Voor een hapje en een drankje kan je terecht in ‘Theatercafé.

 

 

Tentoonstellingen in Hasselt open vanaf 10 uur

Op zaterdag 28 augustus kan je vanaf 10 uur naar Zwerveling. Peter Van den Ende in de Bibliotheek en naar de dubbelexpo We kunnen eender waarheen. Brecht Evens in Het Stadsmus en Villa Verbeelding. Je kan ook altijd onderduiken in de wereld van Brecht Evens door de route langs zijn illustraties in de binnenstad te volgen.

tentoonstellingen open om tien

 

 

 

Over de artiesten:


Carll Cneut (°1969) studeerde Grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en doceert Illustratie aan het KASK in Gent. Hij is een van Vlaanderens invloedrijkste illustratoren. Carll werkt graag met acrylverf, maar probeert er bij ieder nieuw boek ook een nieuw element aan toe te voegen (pastel, wasco of inkt). Hij hecht veel belang aan de voorbereiding, experimenteert met ruwe schetsen en verschillende materialen.
In 2015 ontving Carll de Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren. Eerder werd hij bekroond met de Gouden Uil, de Woutertje Pieterse Prijs, twee Boekenpauwen, de Prix Octogone, twee Gouden Plaques en nog veel meer. Zijn werk werd twee keer geselecteerd voor de Original Art tentoonstelling in New York.

Edward van de Vendel (°1964) werkte een tijdlang als leerkracht en directeur. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver. Edward schrijft zowel prentenboeken als boeken voor eerste lezers en adolescenten, zowel poëziebundels als non-fictie. Daarnaast schrijft hij liedteksten. Enkele bekende titels zijn: Vasco, het voetbalvarkentje, Ik juich voor jou en Superguppie. Hij stelde ook de poëziebloemlezing Fluit zoals je bent samen.
In 2020 werd Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt bekroond met de Gouden Poëziemedaille, de prijs voor de beste kinderpoëziebundel die om de twee jaar wordt uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.


Sebastiaan Van Doninck (°1979) studeerde illustratie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en doceert aan het Sint-Lucas college of Art & Design. Sebastiaan tekent vaak dierenfiguren met menselijke eigenschappen in kleurrijke boeken die vrolijk lijken maar een donkere ondertoon hebben. Hij richt zich in zijn prentenboeken op zowel kinderen als volwassenen. Hij won verschillende prijzen voor zijn werk, in 2020 nog de prestigieuze Boekenpauw voor De fantastische vliegwedstrijd van auteur Tjibbe Veldkamp.
Sebastiaan maakt ook internationaal naam. Hij krijgt opdrachten uit de hele wereld en zijn boeken zijn vertaald in 15 verschillende talen, onder meer het Taiwanees, Japans, Russisch, Engels, Pools, Frans, Duits en Koreaans.

foto carll edward sebastiaan
Carll Cneut (foto © Michiel Devijver / Iedereen Leest) - Edward van de Vendel (foto © Jota Chabel) - Sebastiaan Van Doninck (foto © Michiel Devijver / Iedereen Leest)


Charlotte Severeyns (°1992) was als kind al dol op tekenen en verhalen verzinnen. Zij besloot dan ook illustratie te studeren aan Sint Lucas in Antwerpen waar ze in 2014 afstudeerde. Charlotte werkt als freelance illustrator en als lesgever. Haar illustraties worden vaak omschreven als poëtisch, gevoelig en mysterieus. Charlotte vindt inspiratie in de schoonheid en grootsheid van de natuur. In 2018 illustreerde Charlotte Severeyns haar eerste prentenboek: De boomhut van Niel in samenwerking met auteur Robbe De Vos. Een tweede boek verscheen in 2020: Kapitein Nemo, geschreven door Winny Ang.


Charlotte Froyen combineert graag verschillende technieken, hoewel ze de laatste jaren vooral kiest voor de combinatie van (kleur)potlood en minimale digitale nabewerking. Charlotte durft al eens af te stappen van het ‘gewone’ tekenpapier en ze kiest bewust voor andere materialen zoals keramiek, textiel en andere soorten handwerk.

Nele Bollen is een illustrator uit Hasselt. Als kind verzamelde ze vondsten uit de natuur. Die stalde ze dan uit in haar eigen geknutselde rariteitenmuseum zodat iedereen ze mee kon bewonderen. Onder de schuilnaam Neel* maakt ze tegenwoordig illustraties waarin haar voorliefde voor planten, dieren, dinosauriërs, sterren en planeten nooit ver weg zijn.

Winny Charlotte Nele
Winny Ang en Charlotte Severeyns  - Charlotte Froyen - Nele Bollen

 

Sabien Clement (°1978) studeerde Grafische en Illustratieve Vormgeving aan Sint-Lucas Antwerpen. Vanaf 2001 begon ze boeken en tijdschriften te illustreren voor kinderen en volwassenen. Voor haar tekeningen voor de poëziebundel Jij lievert van Geert de Kockere kreeg ze een Boekenpluim voor. Linus, waarvoor ze samenwerkte met illustrator Pieter Gaudesaboos, leverde een Gouden Uil op. Sabien houdt van stijlexperimenten. Ze werkt graag met balpen, Chinese inkt, acrylverf, gravures, sjablonen, ... Toch blijft haar werk altijd erg herkenbaar. Kinderen houden vooral van de humor en het vrolijke in haar kronkelende lijnenspel en haar gedurfde kleurenkeuzes. Volwassenen laten zich dan weer bekoren door de poëtische kracht en diepgang in haar werk. Sabien zegt zelf dat ze met haar fantasie de blik van mensen op de wereld wil ‘verruimen, verwarmen en kleuren’.

Peter Van den Ende (°1985) volgde kunstonderwijs en ging daarna biologie studeren, maar brak zijn studie af om als natuurgids te werken op de Kaaimaneilanden. Na twee jaar keerde hij terug naar Antwerpen om zich toe te leggen op het tekenen. Hij debuteerde in 2019 met de graphic novel Zwerveling, een woordloos avontuur in zwart-wit over een papieren bootje dat de wereldzeeën afreist. Peter werkte drie jaar aan het boek en nog voor het helemaal klaar was, werden de Engelse, Duitse en Franse rechten verkocht op de internationale Kinderboekenbeurs van Bologna. The New York Times plaatste Zwerveling in de top 25 van beste kinderboeken van 2020. Peter Van den Ende maakte vorig jaar de illustraties bij Het hele leven: De Schepping/Het Paradijs/De Hemel, de bundeling van het filosofische drieluik van Bart Moeyaert.

Brecht Evens (°1986) is illustrator en striptekenaar. Hij studeerde illustratie aan Sint-Lucas in Gent. Zijn grote doorbraak kwam er in 2009 met Ergens waar je niet wil zijn. Sindsdien veroverde hij met zijn werk niet alleen verschillende prijzen, maar ook het hart van het publiek. Zijn werk staat bekend om de onconventionele waterverftechniek zonder omlijning, het opvallende kleurenpalet en het spelen met geometrie en contrasten.
Brecht won al enkele belangrijke stripprijzen zoals de ‘speciale prijs van de jury’ op het Angoulême International Comics Festival, de belangrijkste stripwedstrijd ter wereld. Zijn boeken zijn vertaald in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Deens, Noors, Italiaans, Russisch, Koreaans en Pools. Hij woont en werkt momenteel in Parijs, maar voor zijn eerste Belgische solotentoonstelling en een optreden in Zin in Zomer keert hij graag nog eens terug naar zijn geboortestad.
 
Rébecca Dautremer (°1971) studeerde in 1995 af als grafisch vormgever aan de École Nationale des Arts Décoratifs, in Parijs. In haar studententijd werkte ze als inkleurster bij uitgever Gautier-Languereau. Zo kreeg ze de smaak van het illustreren te pakken. Met het boek L’Amoureux (Ik val op jou) vond ze haar schilderstijl en kleurenpalet. Sindsdien breidde ze haar oeuvre voortdurend uit met sprookjesachtige boeken als Het grote boek van vergeten Prinsessen en Het geheime dagboek van Klein Duimpje of met klassiekers uit de literatuur als Alice in Wonderland. Ze illustreerde de hedendaagse roman Zijde van Alessandro Baricco. De illustraties van Rébecca Dautremer zijn zeer poëtisch en inspirerend, meestal met een vleugje humor. Originele illustraties uit haar adaptatie van John Steinbecks klassieker Van muizen en mensen zijn deze zomer te zien in cultuurcentrum Hasselt.

foto sabien peter brecht rebecca
Sabien Clement - Peter Van den Ende (foto © Michiel Devijver / Iedereen Leest) - Brecht Evens (foto © Senne Van Der Ven) - Rébecca Dautremer (foto © Camille Vaugon)

 

Orchestre International du Vetex is een ‘punky’ brassband met muzikanten uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. De groep ontstond in 2004 in de voormalige textielfabriek Vetex in Kortrijk en trad inmiddels bijna duizend keer op. Hun muziek is een aanstekelijke mix van latin en Balkanmuziek met scheutjes tarantella, polka en cumbia. Het orkest nam 4 albums op, het recentste (Fifavela) in 2015.


Luca Tsouloulis en Louise Goffin zijn Masterstudenten aan PXL-MAD Illustratie. Beloftevolle talenten die hun illustratievaardigheden tonen in Zin in Zomer.

foto vetex louise luca
Orchestre International Du Vetex (foto © Piotr Spigiel) - Louise Goffin - Luca Tsouloulis

 

Deel dit via