Een hele zomer lang Zin in Zomer
in Hasselt en Genk


In fluo. Expo van Kitty Crowther

De Oude Gevangenis vormt de unieke setting voor een expo van een van ’s lands beste illustratoren: Kitty Crowther. Dochter van een Zweedse moeder en een Britse vader en opgegroeid in België: die achtergrond van drie culturen maakt haar werk bijzonder. Bovendien heeft ze nog twee spirituele moeders: Astrid Lindgren en Beatrix Potter. Kitty publiceerde al een veertigtal prentenboeken in meer dan twintig talen. Ze won in 2010 de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur.

Een aangeboren gehoorprobleem heeft haar observatievermogen aangescherpt. Als kind al zat Kitty veel buiten te tekenen. Die liefde voor de natuur blijkt nog uit de organische vormen in de expo. Er is ook veel aandacht voor kleur, in het bijzonder fluo, dat Kitty gebruikt om accenten te leggen in haar illustraties, maar ook om ze te laten schitteren.

Kitty wil met haar boeken meer dan gewoon een verhaal vertellen. Ze stopt meerdere betekenislagen in tekst en beeld. ‘Het is niet mijn bedoeling plezante boeken te maken, wel verhalen te brengen die me echt interesseren.’

Haar personages zijn meestal eigenzinnig, en vaak duo’s, wat deze expo geknipt maakt voor het Dubbelspelthema van Zin in Zomer.

De expo is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van U-Hasselt, Oude Gevangenis.

‘In fluo’ is een tentoonstelling van Kitty Crowther en Centre Culturel ‘Les Chiroux’, Luik.

>> In Oude Gevangenis (UHasselt), Martelarenlaan 42, Hasselt - van 1 t/m 26 augustus 2022 - open maandag t/m vrijdag van 8 tot 19u

in fluo
illustratie: Kitty Crowther

 

Uit de hand. Jacques & Lise

Bibliotheek Hasselt Limburg pakt uit met een tentoonstelling van twee illustratoren tegelijk: Jacques & Lise. De bezoekers worden ondergedompeld in de kleurrijke wereld van drie bijzondere prentenboeken van het illustratorenkoppel: Henry, Pia en Viktor.

Jacques Maes en Lise Braekers zijn zowel een koppel als een onafscheidelijk creatief duo. Sinds enkele jaren werken ze nauw samen, maken ze prentenboeken en engageren ze zich in een brede waaier van grafische en illustratieve projecten. Ze houden ervan te verrassen met originele, doordachte concepten, een unieke stijl en veel oog voor detail. Zij zorgden dit jaar bovendien voor het affichebeeld van Zin in Zomer.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek en biedt een unieke inkijk in de werkwijze van Jacques & Lise.

>> In Bibliotheek Hasselt Limburg, Martelarenlaan 17, Hasselt - van 10 juni 2022 t/m 8 januari 2023 - meer info op bibliotheek.hasselt.be

uit de hand

 

Paddy Donnelly

Paddy Donnelly is een Ierse illustrator die in Hasselt woont en werkt. Hij groeide op in het Noorden van Ierland. Verhalen over reuzen en magische wezens kreeg hij met de paplepel ingegoten en dat zie je in zijn werk. Ook zijn liefde voor dieren, de natuur en de zee komen duidelijk tot uiting in zijn illustraties.

Paddy heeft een achtergrond in webdesign en creëert zijn illustraties digitaal. De tentoonstelling bij Grim laat een selectie zien van al zijn werk, met vooral aandacht voor zijn illustraties voor kinderboeken en de prentenboeken waarvan hij ook auteur is.

>> In Boekhandel Grim, Maastrichterstraat 83, Hasselt - 1 t/m 31 augustus

Paddy Donnelly
illustratie: Paddy Donnelly

 

Raamexpo Pieter Gaudesaboos - Een zee van liefde

Pieter studeerde Vrije Grafiek, Grafische Vormgeving en Fotografie in Gent. Meteen sprong zijn werk er al uit door zijn eigenzinnige stijl. Zijn prentenboeken spreken alle leeftijden aan.

Pieter werkt vooral digitaal. De laatste jaren evolueren zijn illustraties van overvol naar sobere, goed gedoseerde beelden. Met zijn laatste boek Een zee van liefde won hij de Boon Literatuurprijs (zowel de juryprijs voor jeugdliteratuur als de publieksprijs!) Volgens de jury heeft dit boek alles in zich om een hedendaagse klassieker te worden.

In de raamexpo ontmoet je het duo Beer en Pinguïn uit dat prijswinnende boek. Je ontdekt samen met hen wat liefde nu eigenlijk is.

>> Onze-Lieve-Vrouwestraat 8, Hasselt - 16 juli t/m 31 augustus

raamexpo pieter gaudesaboos
illustratie: Pieter Gaudesaboos
 

Raamexpo Lauren Fripont

Lauren is een kunstenaar die met veel soorten media bezig is, van tekenen tot olieverf tot traditioneel en digitaal sculpten, meestal afhankelijk van de obsessie van het moment. Laurens afstudeerfilm My Boy speelde op 8 festivals en won twee prijzen, waaronder de Hasseltse Wanatoeprijs.

In deze pop-upraamexpo verkent Lauren de lokale geschiedenis rond mythes en legendes met verrassende diorama’s.

Deze expo kwam tot stand dankzij de Wanatoeprijs van de Stad Hasselt.

>> Fietsbar, Minderbroedersstraat 54, Hasselt - 4 t/m 31 augustus

 

Raamexpo Lisse Loos

Lisse studeerde af als illustrator aan de PXL-MAD School of Arts en doceert aan Kunstacademie Noord-Limburg. In haar tekeningen zien we vitaliteit en komen verhalen tot leven. Met een vrije stijl omarmt ze de spontaniteit van het tekenen. Vrolijke chaos en menselijke dwaasheid zijn terugkerende thema’s in haar werk. Ook Lisse won de Wanatoeprijs van de Stad Hasselt.

Via live tekenen maakt Lisse van haar raamexpo één grote speelruimte die ze van kop tot teen illustreert. Ze doet dit met een snelle, intuïtieve tekenstijl.

Deze expo kwam tot stand dankzij de Wanatoeprijs van de Stad Hasselt.

>> La Bottega, Raamstraat, Hasselt - 4 t/m 31 augustus

raamexpo Lisse Loos
illustratie: Lisse Loos

 

Raamtekening Dubbelspel

De Hasseltse illustratoren Charlotte Froyen en Nele Bollen toveren op donderdag 4 augustus een raam in de Hasseltse binnenstad om tot een reusachtige illustratie in aanloop naar hun workshop op de festivaldag in Hasselt.

>> Fietsbar, Minderbroedersstraat 54, Hasselt - 4 t/m 31 augustus

raamexpo Charlotte Froyen en Nele Bollen
foto © Boumediene Belbachir

 

De Illustratieroute

Deze zomer is het moment om De Illustratieroute te (her)ontdekken. Acht illustraties uit prentenboeken in reuzegroot formaat aan muren in de binnenstad. Scan de QR-code bij de illustraties en voer interactieve opdrachten uit. 

>> Permanent op verschillende plekken in de stad. Op de website van Villa Verbeelding vind je meer info en een plannetje. Je kan er ook een doe-boekje downloaden.

illustratieroute
illustraties: Sebastiaan Van Doninck / Leo Timmers

 

Tentoonstellingen in Villa Verbeelding

LetterPret

In de expo LetterPret kijk je door een andere bril naar letters, alfabetten en wat illustratoren ermee doen. Bewonder de originele illustraties van Charlotte Dematons’ boek Alfabet, laat je inspireren door het vogeltjesalfabet van Piet Grobler, de kleurrijke letters van Tom Schamp, de poëtische tekeningen van Sassafras De Bruyn en de bewerkte foto’s van New York City van Milja Praagman. In het atelier kan je zelf een letter te ontwerpen.

>> In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - nog t/m 6 november - meer info op www.villaverbeelding.be

LetterPret
illustratie: Charlotte Dematons

De ABC kamer

26 (inter)nationale illustratoren ontwierpen speciaal voor deze expo een letter. Het resultaat is een verbluffend abc waar je niet op uitgekeken raakt. Aan de op maat gemaakte werkstations kan je je creativiteit zelf botvieren.

>> In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - permanente tentoonstelling - meer info op www.villaverbeelding.be

ABCkamer
foto © Boumediene Belbachir

Vlaamse illustratoren in Bratislava

Tien Vlaamse illustratoren stelden afgelopen jaar hun werk voor op de internationale illustratietentoonstelling Biennale van Bratislava. Nu de illustraties terug in België zijn, krijgen ze een plek in Villa Verbeelding. In een exclusief filmpje vertellen de illustratoren meer over hun creatieproces.

>> In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - nog t/m 27 augustus - meer info op www.villaverbeelding.be

tento Bratislava
illustraties: Jan De Kinder / Stefanie De Graef

 

DOWNLOAD HIER HET PLANNETJE MET DE ROUTE VOL ILLUSTRATIE DOOR HASSELT.

plannetje

 

 

Leesje & Wurm

Tessa Houblon maakte een interactieve tentoonstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van illustrator Frank Daenen en auteur Siska Goeminne. Ze maakten het boek in opdracht van Bibliotheek Genk en in samenwerking met uitgeverij De Eenhoorn. Alle Genkse kleuters krijgen dit boek op hun derde verjaardag cadeau.

Leesje & Wurm is een fantasierijk omkeerboek voor iedereen die houdt van verdwalen in verhalen. Een boek boordevol leesbeesten en beroemde boekenhelden. Aan de ene kant heb je het verhaal van Leesje, aan de andere kant begin je bij Wurm. In het midden ontmoeten ze elkaar – natuurlijk, want verhalen verbinden.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

>> In Bibliotheek, Stadsplein 3, Genk - nog t/m 28 augustus - meer info op www.bibliotheekgenk.be

Leesje en Wurm
illustratie: Frank Daenen

 

Fakkeldrager. Genkse rap gebundeld

Antropoloog/auteur Wim Peumans, bekend van onder meer de biografie die hij schreef over zijn vader Jan, laat zich voor zijn nieuwste boek inspireren door de Genkse rapscène. Hij maakte een selectie uit werk van 7 Genkse rappers en bundelde die teksten samen met illustraties van Mounir Eddib en Peter Baeten in het boek Fakkeldrager. Woorden en beelden komen samen in deze expo.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Boekvoorstelling op donderdag 30 juni 2022 om 20 uur in de bibliotheek.

>> In Bibliotheek Afdeling Muziek & Film, Stadsplein 3, Genk - 1 juli t/m 31 augustus - meer info op www.bibliotheekgenk.be

Fakkeldrager
illustraties: DONLUCA / PTR

 

Meer dan duizend nachten. Oosterse sprookjes in prentenboeken

‘Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen.’ Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi

Weinig literatuur heeft het Westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De laatste jaren zijn er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen verschenen in de Lage Landen. Villa Verbeelding bouwde er een tentoonstelling rond.

In een oosterse tent komen de vertellingen van Ed Franck en Imme Dros tot leven. Rodaan Al Galidi vertelt in een filmpje over de sprookjes uit zijn kindertijd in Irak. De illustraties van Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing en Quentin Gréban laten deze parels nog meer glanzen. Verder brengt de interactieve zeekast de verhalen tot leven en kan je met een zaklamp tekenen op een fosfordoek.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

>> In Bibliotheek, Stadsplein 3, Genk - 26 augustus t/m 22 oktober - meer info op www.bibliotheekgenk.be

Meer dan duizend nachten

 

 

Deel dit via