Festivaldag in Hasselt

zaterdag 27 augustus 2022
Cultuurcentrum Hasselt vanaf 13u30

 

PROGRAMMA

LEZINGEN
Dubbelspel: vier illustratoren over hun werk (voor volwassenen) (€ 15 voor de 4 lezingen)
13u30-18u00 CCHA Kleine zaal

Vier topillustratoren nemen je mee op verkenning door hun werk met projecties van hun illustraties op groot doek.

Door onvoorziene omstandigheden buiten haar en onze wil kan Fatinha Ramos niet meer deelnemen aan Zin in Zomer. Zij herstelt van een val.

Gerda Dendooven
13u30-14u20

Gerda heeft een stijl die onmiddellijk herkenbaar is door sfeer en compositie, kleurharmonie en kleurvervreemding. Vaak geïnspireerd op de Vlaamse expressionisten. Voor elk boek zoekt ze de meest geëigende technieken en lijnvoering. Daarbij werkt ze het meest met potlood, verf en schaar. In deze lezing heeft Gerda het over zowel schrijven als illustreren en over haar samenwerking met typograaf en vormgever Gert Dooreman. Ze vertelt bovendien zowel over werk voor prentenboeken als voor tijdschriften.

Lezing Gerda Dendooven
illustratie: Gerda Dendooven - foto © Inge Delee

Jacques & Lise
14u30-15u20

Jacques & Lise zijn graphic designers van opleiding. Geleidelijk liepen hun opdrachten meer in elkaar en gingen ze als creatief duo aan de slag. Jacques schetst, Lise is de geraffineerde tekenaar. Samen kiezen ze het kleurenpalet dat erg typerend is voor hun werk. Voor ze aan een illustratie beginnen, denken ze eerst het concept volledig uit. Beeld primeert op de tekst, zo kunnen lezers er zelf nog een verhaal bij verzinnen. En ze maakten het affichebeeld van Zin in Zomer 2022!

Lezing Jacques en Lise
affichebeeld Zin in Zomer: Jacques & Lise - foto © Boumediene Belbachir

Charlotte Dematons
16u00-16u50

Charlotte Dematons belandde met haar nieuwste boek Alfabet opnieuw in de bestsellerlijsten. Al meer dan 150.000 keer ging het boek over de toonbank. Iedere pagina stelt een letter voor: alle voorwerpen, personages en dieren beginnen met dezelfde letter. Ze vertelt in haar kenmerkende enthousiaste stijl hoe al deze prachtige illustraties het levenslicht zien. Charlotte Dematons groeide op in Frankrijk, maar kwam door haar studies aan de Rietveld Academie in Nederland terecht. Grote kijk- en zoekboeken zoals Sinterklaas (2007), De gele ballon (2012) en Nederland (2013) belandden al op de planken van honderdduizenden boekenkasten. Zij illustreerde al meer dan 300 boeken.

Lezing Charlotte Dematons
illustratie: Charlotte Dematons - foto © Eveliene Deraedt

Kitty Crowther
17u00-17u50 (in English)

De roots van Kitty Crowther liggen in maar liefst drie landen: haar vader is Engels, haar moeder komt uit Zweden. Opgroeien deed ze dan weer in de Belgische hoofdstad. In haar werk eert zij de traditie van het prentenboek, maar ze omarmt tegelijkertijd vernieuwing. Ze illustreert en vertelt. Kitty schuwt negatieve emoties niet – sommige personages hebben een rotkarakter – maar haar illustraties zijn ook speels en kleurrijk. Enkele titels: Kleine man en God (2010), Mama Medusa (2015), Kleine Nachtverhalen (2017) en Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke) (2021). In 2010 won zij de Astrid Lindgren Memorial Award. Deze zomer kan je ook haar expo In fluo bewonderen in de Oude Gevangenis in Hasselt. Meer info bij Een zomer lang illustratietentoonstellingen.

Kitty Crowther
illustratie: Kitty Crowther

 

FAMILIEPROGRAMMA
Muzikale vertelling en workshops (1 ticket van € 5 voor het hele familieprogramma)

TIP! Kom verkleed als Ronja, Karlsson, Pippi, Michiel of een ander personage uit de Astrid Lindgrenboeken en je krijgt € 5 korting op een uniek gesigneerd exemplaar van ‘Leve Astrid!’

Leve Astrid! - gezinsvertelling vanaf 7 jaar
14u00-14u50 en 16u00-16u50 CCHA Parketzaal 2

Barbara Rottiers vertelt over het wonderlijke leven van Astrid Lindgren, schrijfster van o.a. Pippi Langkous, De Gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter.
‘Want dat was er zelf ook nogal eentje! Jeroen Goegebuer maakt daar een live soundtrack bij. We vertellen samen, ik met woorden, hij met noten. Het wordt een uurtje ondergedompeld worden in het leven en werk van Lindgren. Samen op reis naar Zweden dus.’

Leve Astrid vertelling

Activiteiten bij de vertelling
Stap in de schoenen van Astrid Lidgren. Welke zotte dingen kan je allemaal doen?

Op je kop!

14u00-18u00 (doorlopend) CCHA Parketzaal 2

Geen zin in school? Doe net zoals Astrid Lindgren een kopstand! Je wordt rood en krijgt hoofdpijn: een ideaal smoesje als je ergens absoluut geen zin in hebt. Later in haar leven gebruikte Astrid het als protest voor wereldvrede, dierenrechten en tegen te hoge belastingen. Doe een kopstand en een wens tegen spruiten en stinkende voeten of voor vrede en een schonere planeet!

Poetsschaatsen

14u00-18u00 (doorlopend) CCHA De Straat (gelijkvloers)

Pippi Langkous was een heldin in het opleuken van de meest alledaagse dingen. Zo kregen de vloeren van Villa Kakelbont een poetsbeurt met sponzen die ze vastbond… aan haar voeten!  Schoonmaken was nog nooit zo fijn. Trek zelf ‘poetsschaatsen’ aan en zorg voor een vloer die spic en span is!

Op de foto

14u00-18u00 (doorlopend) CCHA De Straat (gelijkvloers)

Wil je – net zoals Pippi Langkous – in de zotste situaties terechtgekomen? Transporteer jezelf dan met het green screen naar Villa Kakelbont en maak een grappige foto!

Leve Astrid activiteiten
illustraties: Barbara Rottiers

Tekenbattle Dubbelspel: Kaatje Vermeire en Carll Cneut - vanaf 7 jaar en ouders
15u00-16u00 CCHA in de binnentuin

Haal je beste tekentalent boven voor deze uitdagende versie van Pictionary! In dit reuzegroot dubbelspel nemen kinderen het op tegen volwassenen. In het kloppend hart van het cultuurcentrum trekken we ten strijde met vette tekenartillerie en krabbelen, schetsen en droedelen we onze tegenstanders de verdoemenis in. Carll Cneut en Kaatje Vermeire zijn (s)wordmasters én jokers van dienst. Ze zorgen voor triomf of net méér bloedvergieten. Doe je ook mee aan deze waanzinnige beeldbattle?

Tekenbattle
illustratie: Kaatje Vermeire

Workshop Charlotte Froyen en Nele Bollen - 6-12 jaar en ouders
14u00-18u00 (doorlopend) CCHA Zaaltje 3

Ontwerp samen met illustratoren Charlotte Froyen en Nele Bollen een hedendaagse versie van een klassieke speelkaart. In deze workshop krijg je ‘carte blanche’ en zet je je tekening om in een dubbel drukwerk. Voor 2 tot 20 spelers.

Workshop Lisse Loos - 6-12 jaar en ouders
14u00-18u00 (doorlopend) CCHA

Illustrator Lisse Loos neemt je onder haar vleugels en toont je de twee gezichten van vlinders. Creëer een dag- of nachtvlinder en geef zijn vleugels vorm met ruwe texturen, collage en acrylverf. Lisse helpt je op weg met nieuwe technieken zodat je met een origineel exemplaar naar huis kan fladderen!

Workshops Froyen Bollen Loos
kaart door Charlotte Froyen en Nele Bollen - illustratie: Lisse Loos

Live tekenen op verzoek: PingPong
14u00-18u00 (doorlopend) CCHA

Laure Fels, Julie Smids en Aagje Van Lommel zijn studenten Illustratie aan PXL-MAD School of Arts. Ga aan een tafeltje tegenover hen zitten, beschrijf een dier, een persoon, een tafereel en zie hoe je fantasie live vorm krijgt. De tekening krijg je mee naar huis.

i.s.m.PXL–MAD School of Arts

 

Apotheose met live tekenen en muziek (gratis)
18u30-19u15 CCHA De Straat (gelijkvloers)

Hoe sluit je een dag vol illustratie best af? Met nog meer illustratie natuurlijk!
Twee illustratorenduo’s (Carll Cneut en Kitty Crowther, Charlotte Dematons en Gerda Dendooven) nemen live hun penseel op en maken ter plekke een uniek beeld op de tonen van hun favoriete muziek.

Apotheose live tekenen
foto © Boumediene Belbachir

 

Extra activiteiten bij de festivaldag

Marktje illustratoren en boekenstand
14u00-18u00 (doorlopend) CCHA De Straat (gelijkvloers)

In De Straat bieden enkele illustratoren op een marktje hun werk te koop aan. Snuister door prints, kaartjes en illustraties, leer nieuwe illustratoren en hun werk kennen, en neem wat moois mee naar huis als aandenken aan Zin in Zomer.

Aan de stand van boekhandel Grim kan je boeken kopen van de artiesten en er zijn signeersessies door de illustratoren.

Illustratorenmarktje
foto © Boumediene Belbachir

Lounge met bibliotheekfiets
14u00-18u00 (doorlopend) CCHA De Straat (gelijkvloers)

Snuister tussen lezingen en workshops door in het aanbod van de indrukwekkende bibliotheekfiets en zet je even rustig neer in een knusse leeshoek met zomerse strandstoelen en kussens.

 

Praktisch

Meld je aan met je ticket in cultuurcentrum Hasselt (Kunstlaan 5) vanaf 13u00. Kom op tijd zodat de activiteiten op het aangegeven uur kunnen starten.
Opgelet! Sommige activiteiten vinden doorlopend plaats, andere hebben een begin- en einduur.
Voor een hapje en een drankje kan je terecht in het Theatercafé.

TIP! Combineer je festivaldag in Hasselt in de voormiddag (van 10 tot 13u) met een bezoek aan de illustratietentoonstellingen in de stad. Gratis op vertoon van je festivalticket. De expo In fluo van Kitty Crowther is niet open in het weekend.

 

Over de artiesten:

Gerda Dendooven (°1962, Kortrijk) volgde een opleiding Vrije Grafiek in Gent. Ze geeft les Illustratie aan Luca School of Arts in Gent. Gerda maakt tekeningen bij verhalen van andere schrijvers maar ook bij haar eigen verhalen, in een zeer herkenbare stijl. Met verhoudingen en perspectief wordt geen rekening gehouden. In haar tekeningen staan de mensen centraal, interieurs worden enkel gesuggereerd door attributen. Daarbij werkt ze het meest met potlood, verf en schaar. In 2022 werd Gerda genomineerd voor de ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award). Enkele recente titels zijn Stella, ster van de zee en De gans en zijn broer. Hier vind je nog meer info over Gerda.

Jacques & Lise, dat zijn Jacques Maes (°1984) en Lise Braekers (°1987): zowel een koppel als een onafscheidelijk creatief duo. Beide zijn graphic designer van opleiding. Geleidelijk liepen hun opdrachten meer in elkaar en gingen ze samen aan de slag. Jacques schetst, Lise is de geraffineerde tekenaar. Samen kiezen ze het kleurenpalet die erg typerend zijn voor hun werk. Ze houden ervan te verrassen met originele, doordachte concepten, een unieke stijl en veel oog voor detail. Enkele titels die op hun naam staan: Oskar (2016), Duif (2017), Viktor (2018), Henry (2020) en Pia (2021). Ga naar website Jacques en Lise.

Charlotte Dematons werd in 1957 geboren in Frankrijk. Vader was Fransman en sprak ook vloeiend Nederlands. Moeder was Nederlands en sprak net zo goed Frans. Charlotte werd tweetalig opgevoed. Haar studies brachten haar naar de Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze in 1982 afstudeerde. Charlottes kijk- en zoekboeken zoals Sinterklaas (2007), De gele ballon (2012) en Nederland (2013) bestaan uit grote prenten (meestal zonder tekst) die boordevol details en kleine grapjes zitten. Er werden honderdduizenden exemplaren van verkocht. Ga naar website Charlotte Dematons.

Kitty Crowther (°1970) is de dochter van een Zweedse moeder en een Engelse vader. Ze studeerde Beeldende Kunst en Illustratie in  Sint Lukas Brussel. Haar debuut Mon Royaume (1994), over de echtscheiding van haar ouders, krijgt meteen lovende kritieken. Sindsdien illustreert ze met groot succes zowel haar eigen boeken als die van anderen. Zo won ze o.a. voor Kleine man en god het Gulden Palet. In 2010 won ze voor haar werk de belangrijkste prijs in de wereld van het kinderboek: de Astrid Lindgren Memorial Award.

Bio Hasselt 1
Foto Gerda Dendooven © Inge Delee - Jacques & Lise © Michiel Devijver | Iedereen leest - Charlotte Dematons © Luc Corthouts - Kitty Crowther © Lydie Nesvadba

 

Barbara Rottiers is een avontuurlijke verhalenvertelster in woord en beeld. Een paar jaar geleden zei ze haar vaste baan bij Radio1, VRT vaarwel om zich toe te leggen op haar eigen projecten en boeken. Zo reed ze met haar Storysnapper door Afrika (Iedereen Beroemd, één). Als schrijver en illustrator publiceerde ze recent Het drama van een doodgewone jeugd (Polis), De H van Humboldt (Pelckmans) en nu is er dus ook haar biografisch werk over Astrid Lindgren. Ga naar website Barbara Rottiers.

Jeroen Goegebuer (°1980) vond de weg naar viool op 6-jarige leeftijd. Hij doorliep de muziekschool in Bornem en tijdens die periode begon de interesse te groeien naar folk en andere genres. Hij studeerde jazzviool aan de conservatoria van Gent en Arnhem. Een greep uit de groepen en projecten waarin hij speelt en speelde: Wild Turkey, Under The Gun, Bherman, Sioen, Follia, Soulwax, Hooverphonic, WÖR, …

Bio Hasselt 2
Foto Barbara Rottiers © Michiel Devijver | Iedereen leest

 

Kaatje Vermeire (°1981) studeerde Grafische en Reclamevormgeving in Gent, maar zocht daarna meer het experiment op. Ze is een illustrator die het liefst haar handen vuilmaakt. Niet toevallig vond ze aan de Gentse academie de drukpers het spannendste speeltje. Na haar afstuderen haalde ze er meteen één in huis. Ze debuteerde met De vrouw en het jongetje (2007) met tekst van Geert De Kockere. Gestaag bouwt ze aan haar oeuvre, dat inmiddels – zowel in binnen- als buitenland – meermaals bekroond werd. Door een combinatie van collage-, verf-, teken- en grafische technieken probeert ze zorgvuldig gekozen materialen te verwerken tot ongewone, maar sprekende beelden. Ga naar website Kaatje Vermeire.

Carll Cneut (°1969) studeerde Grafische Vormgeving aan Sint-Lucas in Gent. Hij schildert ambachtelijk met acryl en brengt vele lagen verf over elkaar aan. Al schilderend vervolmaakt hij techniek en compositie. Carll is toevallig bij het illustreren terechtgekomen. Zijn eerste professionele stappen zette hij in de reclamewereld. Door een opdracht voor een tijdschrift rolde bij per toeval de wereld van illustratie in. In 1996 debuteerde hij met Varkentjes van marsepein waar zijn herkenbare stijl al zichtbaar is. Hij is een van Vlaanderens invloedrijkste illustratoren en zijn werk is bekroond in binnen- en buitenland.

Bio Hasselt 3
Foto Carll Cneut © Michiel Devijver | Iedereen leest

 

Charlotte Froyen combineert graag verschillende technieken, hoewel ze de laatste jaren vooral kiest voor de combinatie van (kleur)potlood en minimale digitale nabewerking. Charlotte durft al eens af te stappen van het ‘gewone’ tekenpapier en ze kiest bewust voor andere materialen zoals keramiek, textiel en andere soorten handwerk.

Nele Bollen is een illustrator uit Hasselt. Als kind verzamelde ze vondsten uit de natuur. Die stalde ze dan uit in haar eigen geknutselde rariteitenmuseum zodat iedereen ze mee kon bewonderen. Onder de schuilnaam Neel* maakt ze tegenwoordig illustraties waarin haar voorliefde voor planten, dieren, dinosauriërs, sterren en planeten nooit ver weg zijn.

Bio Hasselt 4
Charlotte Froyen / Nele Bollen - Lisse Loos

Lisse Loos (°1995) studeerde in 2020 af als illustrator aan de PXL-MAD School of Arts in Hasselt en doceert aan Kunstacademie Noord-Limburg. In haar tekeningen zien we vitaliteit en komen er verhalen tot leven. Met een vrije stijl omarmt ze de spontaniteit van het tekenen. Vrolijke chaos en menselijke dwaasheid zijn terugkerende thema’s in haar werk.

 

Deel dit via